Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Д-р Гелев: 34 парамедици ще работят в 17 от получените днес нови линейки за София

Общество

Д-р Гелев: 34 парамедици ще работят в 17 от получените днес нови линейки за София

Снимка:

Радиостанции в болниците за по-точна информация за свободните легла, предлага директорът на Спешната помощ в София

Утре новите линейки в София ще започнат работа, каза директорът на ЦСМП - София д-р Георги Гелев. По думите му в 17 от тях ще работят 34 парамедици. За момента са назначени 15 като уверението е до четвъртък да бъде запълнена бройката.

„Утре ще ги има парамедици и шофьори. В тези 17 линейки ще работят 34 шофьора и 34 парамедици. Ще работят през ден само дневни смени, защото трудността е през деня. През нощта е малко по-спокойно. През деня получаваме двойно повече адреси - над 400 - 450, срещу 200 - 250 през нощта“, обясни д-р Гелев.

Той уточни, че парамедиците ще бъдат изпращани при леки или средни по спешност случаи на заболели от коронавирус.

„При всички, които са над средно тежкото положение след направения триаж по телефона, ще бъда изпращан лекар или фелдшер, който да посети болния“, допълни д-р Гелев.

Не ми е докладвано за болници, които отказват прием на пациенти с коронавирус, подчерта още той.

„Тази нощ сме обслужили 60 пациенти с COVID-19. От тях 18 души са хоспитализирани. 80 % от тях са с доказан PCR, на останалите сме направили бърз тест и сме отчели, че е положителен. Определено времето за приемане на пациенти намаля с новите коли. Въпреки това не идва като на свръхспешен адрес на десетата минута или на осмата, а примерно на 20-та, 30-та. Правим всичко възможно да обслужим всеки нуждаещ се, но няма как 60 линейки да кръжат из целия град и да блокират движението“, посочи той.

Директорът на Спешната помощ в София предлага да се инсталира радиостанция и в Координационния център в Инфекциозна болница, за да има по-голяма точност при информацията за броя на свободните легла в болниците за пациенти с коронавирус.

„Поставен е въпросът за достоверността на бройките легла в COVID центъра в инфекциозна болница. Електронното отчитане на леглата е едната страна, но аз предложих инсталиране на радиостанции, каквито имаме в 9 болници. Ще инсталираме и на други места, където има COVID сектори, като на практика това са почти всички болници, както и в COVID центъра в Инфекциозна болница. Така няма да има нужда от пращането на имейли до болниците, а директно ще има питане за свободни легла“, обясни д-р Гелев.

По думите му тези радиостанции ще бъдат поставени в приемните отделения на болниците. Тук вече ще трябва да има организация на болниците и дежурният в приемния център да знае колко и какви легла са свободни, дали са реанимационни или терапевтични, разясни той.                                                             


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още