Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Д-р Гергана Николова: На 20 декември очакваме първите ваксини за деца от 5 до 11 години

Общество

Д-р Гергана Николова: На 20 декември очакваме първите ваксини за деца от 5 до 11 години

Снимка:

На 20 декември очакваме първите ваксини за деца от 5 до 11 години, съобщи д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар, по БНТ.

„Предвидено е да има 6 пункта за ваксинация, които ще бъдат обявени на страниците на РЗИ. За София те са два за момента - в Пирогов и Софиямед“, поясни д-р Николова. По думите й флаконът на ваксината съдържа дози за 10 деца. Te са по-малки като количества от тези при възрастните, но интервалът на имунизациите е същият.

„За момента на личните лекари няма да бъдат отпускани ваксини“, допълни д-р Николова. Тя, обаче, настоява, че е необходимо именно те да извършват ваксинацията.

„За мен лично това е по-удобно, тъй като ние си изготвяме списък с желаещи и поставяме ваксини. Ние сме хората в здравната система, които се занимават с профилактика и ваксинопрофилактика“, изтъкна тя и подчерта, че всяко едно хронично заболяване е показание да се сложи ваксина.

„Аз поставям ваксини от март месец и нямам пациент, който да е влошил здравословното си състояние от март месец, но имам пациенти, които се влошиха след преболедуване на ковид и които отключиха диабет след Ковид“, посочи личният лекар. По повод спекулациите, че се развива стерилитет след ваксинация, д-р Николова сподели, че е ваксинирала три двойки съпрузи, които очакват деца и бременността се развива съвсем нормално.

„Както при всяко едно заболяване, когато ние поставим ваксината в период на бременност, се ражда едно защитено бебе“, категорична е д-р Николова. Тя подчерта, че сред желаещите да си поставят ваксина са и 14 годишни деца, които искат да могат спокойно да отидат на училище.

„Започна леко снижение на броя на заболелите от Ковид у нас. Не се отпускайте обаче - идват празници, нека им се радваме, но и да не забравяме, че вирусът не променя поведението си, когато се събираме на големи групи“, посъветва д-р Николова.  


Топ новини

виж още

Актуална тема