Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Д-р Илиев от Берн за COVID-19 у нас: 5000 заразени и 150 починали на ден е едно много сериозно натоварване

Общество

Д-р Илиев от Берн за COVID-19 у нас: 5000 заразени и 150 починали на ден е едно много сериозно натоварване

Снимка:

Твърдението на служебния премиер Стефан Янев, че страната ни се намира в плато относно заболеваемостта от COVID-19 е по-скоро пожелателно мислене. Това коментира пред БТВ д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория по инфекции на мозъка в Берн

„5000 заразени и 150 починали на ден е едно много сериозно натоварване за малка държава като нашата“, коментира още лекарят.

По думите му Швейцария се е намирала в подобна ситуация миналата есен.

„Швейцарската здравна система е изключително добре подготвена, с много интензивни легла. Успя да поеме до ръба на възможностите си, но дори и тя започва да се претоварва. Ние лекарите от лабораториите получихме съобщение, че е ако се налага, трябва да помагаме в клиниките. Но урокът беше научен – ваксинацията напредна много активно чрез разяснителна кампания“, каза лекарят.

„Обикновения човек, който няма достъп до експертна информация, остава разкъсан между поляризация на ниво експерти и на ниво политици“, коментира още д-р Аспарух Илиев.

Според него ще се наложи у нас да има селективно затваряне на бизнеси и изискване от определени професионални групи да се ваксинират.

Той даде пример с университета в Берн, където след предупреждение през август от началото на учебната година от преподавателите се изисква да са ваксинирани, за да контактуват със студенти.  


Топ новини

виж още

Актуална тема