Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Д-р Маджаров към доц. Мангъров: На неговата съвест лежи това, че голяма част от обществото е объркано

Общество

Д-р Маджаров към доц. Мангъров: На неговата съвест лежи това, че голяма част от обществото е объркано

Снимка:

Ако си бил близо до заразен с COVID-19, личният лекар няма да издаде направление за PCR тест

Председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров коментира пред bTV вината на лекарите, които са се разединили в мненията си за заразата. „Понякога мненията на един и същ експерт си противоречат през няколко месеца. Лекар каза през март-април, че е нужно да се тестваме масово, а преди дни заяви, че ПСР-ите са „трошене на пари“. Ще си позволя да кажа името на този доцент - това е Атанас Мангъров. Това не е обида, а неговите думи. На неговата съвест лежи това, че голяма част от обществото е объркано“, заяви д-р Маджаров.

„Основната вина, която имаме лекарите е, че допуснахме да има два лагера между лекарите. Едно общество, което смята, че е развито, трябва да вярва на наука, а не на шамани и предложения. Многократно предлагам на лекарския съюз да се говори експертно в специализираните форуми, а не в социалните мрежи чрез нападки“, разкри председателят на БЛС.

„Няма политика в това, че доц. Мангъров прави противоречиви изказвания“, каза още д-р Иван Маджаров.

По думите му категорично трябва да се прави тест на хора със симптоми.

„Ако си бил близо до човек с коронавирус, най-малкото трябва да се изолираш, но личният лекар няма да издаде направление за тест, а през система ще подаде информацията към РЗИ, че има такъв контактен човек“, допълни той.

Личните лекари искат по електронен път да се случва издаването на подобни направления, но не се изключва и злоупотребяването с това, обясни председателят на БЛС.

„Затова има правило за поне 4 симптома, които са субективни – например висока температура, отпадналост, кашлица, загуба на мирис, може да няма загуба на мирис, да има друг симптом, рентгенови данни за пневмония плюс други и може отново да има предпоставка за тест“, обясни д-р Маджаров. 

Според него няма да се стигне до внезапно блокиране на страната заради коронавируса, дори смята, че това няма да е необходимо.

„На 9 месеца от епидемията сме. Вече всеки трябва да се е научил да се пази, да се мие, да слага маска, трябва ли някой силово да му го налага“, заяви още д-р Маджаров.

 „За България се налага индивидуален подход срещу пандемията. България не е преживявала такава тежка вълна от болни в лечебните заведения. Имаме нужда да обясним, че вирусът е опасен. Масово младите хора, обаче преминават през коронавируса със загуба на обоняние, те дори нямат други симптоми, когато се заразят“, каза д-р Иван Маджаров.                                          


Коментари (2)

Тартаковер Че обществото ни е объркано, това е факт, който едва ли някой ще отрече. Освен онези нихилисти, които винаги и за всичко казват не. Но едва ли само Мангъров е виновен. Като него говорят много негови колеги, вкл. и от онзи съвет създаден от Боко. Плюс това никой не може да каже коя е истината, нито в България, нито в Европа, нито в света. Всички са объркани, глупаво е да се хвърля вина върху един лекар.
Така е по света. В България обаче, всичко е объркано. Здравеопазване, образование, външна политика... Ако вземем само за пример образованието, където се учи по различни учебници, всеки учител набива в главите на своите ученици свои теории и разбирания, в резултат децата мислят различно дори в една и съща сфера на обществения живот, където има природни и икономически закони. А в историята пък образованието предлага каша на световно ниво.
16.10.2020 11:45 / Отговор
От толкова време те чета и за първи път един нормален и доколкото това е възможно - безпристрастен коментар. Значи можело?!
16.10.2020 12:20

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още