Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Д-р Иван Маджаров: Не е време за паника, няма нов щам на COVID-19

Общество

Д-р Иван Маджаров: Не е време за паника, няма нов щам на COVID-19

Д-р Иван Маджаров: Не е време за паника, няма нов щам на COVID-19 - Tribune.bg
Снимка:

Новата мутация на COVID-19 вероятно вече е и у нас, заяви имунологът проф. Чорбанов

Сега не е време за истерии или паника и няма нов щам. Това обяви председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров пред Нова телевизия.

„Вирусът се видоизменя и ние знаехме това през цялата година. Сега разбираме за малко повече от 6-7, мисля че прочетох някъде, че са променени 17 секвенции. Не е нов щам. Предстои да видим как ще реагира с човешкия организъм“, добави Маджаров.

Той посочи, че засега не се съобщава за драстично по-тежко протичане, по-висока смъртност или случаи.

„Тези новини ми приличат малко повечко на политика, при положение, че тази промяна е открита преди два месеца. Изведнъж това е съобщено от премиера на Великобритания, а не от научните среди“, коментира още шефът на Лекарския съюз.

Вероятността мутацията вече да е в България е голяма, добави още Маджаров.

Процентът на медиците, които ще си поставят ваксината срещу коронавирус, вероятно ще бъде по-висок от обявявания, смята Маджаров.

Относно изследването на различни лекарства, които биха помогнали превантивно борбата срещу COVID-19, председателят на БЛС каза: „Доста медикаменти през годината бяха нарочени за ефективни срещу коронавируса. Някои от тях оправдаха тези твърдения. Важното е да се намери лек срещу тази епидемия без значение дали ще се използва ваксина или медикаменти“, заключи той.

„Ако можем да лекуваме едно заболяване успешно, то значи вече го управляваме. Ако ли не, то използваме ваксините, за да намалим неговото разпространение“, добави той.

Междуврменно темата пред Нова коментира и имунологът проф. Андрей Чорбанов.

„Няма как да се скрием от новата мутация на COVID-19. Вероятно вече я има и в България - би следвало да е така, защото хората пътуват. Дори да затворим Великобритания, мутацията няма да бъде спряна, тъй като вече е разпространена и в други държави“. Това заяви имунологът проф. Андрей Чорбанов.                                                                                                

По думите му вирусът постоянно се променя, а новата му разновидност е по-заразна и ще се разпространява по-бързо. „Има няколко протеина, които изграждат структурата на COVID-19. Има един по-голям, с който вирусът се адаптира, за да прониква по-лесно в организма“, поясни Чорбанов.

Имунологът бе категоричен, че мутациите все още не са такива, че да се говори чак за нов щам. „Учените не смеят да коментират, поради простата причина, че не знаят дали мутациите няма да направят промяна. Това, което трябва да се знае е, че дори една, две, три или четири съставки да са променени, не означава, че старият протеин се е променил“, каза още той.

По думите му досега всички създадени ваксини срещу коронавирус са на база Спайк протеин, който мутира най-често.

Професорът заключи, че в света смъртността от COVID-19 е започнала да намалява. „Затова се правят прогнози в кои държави мерките да бъдат разхлабени“, каза още  имунологът.                           


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още
Актуална тема