Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Д-р Константинов: Два пъти повече хора умират от COVID, отколкото от рак

Общество

Д-р Константинов: Два пъти повече хора умират от COVID, отколкото от рак

Снимка:

„Два пъти повече хора умират от COVID, отколкото от злокачествени заболявания“, посочи пред Нова нюз д-р Стефан Константинов, директор на УМБАЛ по онкология в столицата. Според него щом се позволява човек да вземе сертификат след първа доза, може да се помисли и за включване на антителата в него. Като бивш здравен министър д-р Константинов призова да се намери методика да се получава сертификат при определен брой антитела. По думите му хората не са убедени, че трябва да се ваксинират, а го правят по принуда.

„Сертификатът е нещо полезно, хубаво е, че се въведе. Начинът, по който стана обаче не беше - трябва да бъде с обмисляне и време за подготовка“, препоръча експертът. Според него фокусирането върху преболедувалите е прекалено.

„При поставяне на ваксина не се получава имунитет на следващия ден. При двудозовите това се случва две седмици след втората доза, а при еднодозовите - след един месец. Зеленият сертификат след първа доза е политическо решение, за да не се хвърлят хората само на еднодозовата ваксина“, сподели медикът. Той призова да гледаме колко хора умират, колко са в интензивното и децата в училище ли са.

„Учениците трябва да бъдат тествани с щадящи тестове или да не бъдат тествани, защото тежките последици и смъртността при тях са много ниски. Вместо да се фокусираме върху ваксинацията на учители и родители, се фокусираме върху изследването на децата“, изненадан е д-р Константинов.  


Топ новини

виж още

Актуална тема