Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Д-р Костадин Ангелов: Заболеваемостта от COVID-19 намалява през последните дни

Общество

Д-р Костадин Ангелов: Заболеваемостта от COVID-19 намалява през последните дни

Снимка:

Готвим се за най-лошия сценарий, твърди здравният министър

Здравното министерство отчита, че заболеваемостта от COVID-19 намалява през последните дни, коментира пред Нова тв министър д-р Константин Ангелов. Той припомни, че според отчета тази сутрин излекуваните у нас са повече от заболелите. Според него е важна тенденцията общо за държавата.

„Всички сценарии са възможни. Ние се готвим за най-лошия. Ако той не се сбъдне, значи сме се справили добре. В последните две седмици, според тенденцията в България, сравнена с предходните две седмици, наблюдаваме намаляване на заболеваемостта с 9.8%. Имаме и увеличаване на смъртните случаи, но то е в т.нар. уязвими групи. Нещо, което се говори от самото начало – че трябва да пазим именно тези групи”, изтъкна проф. Ангелов.

Относно ситуацията в домовете за възрастни хора в Русе и Варна министърът посочи, че ситуацията е контролирана, но причината за масовото заразяване е, че не са спазени противоепидемичните мерки. Той коментира прогнозите за ръст на заболелите през есента.

„В момента имаме готовност за разкритието на 2832 легла. А иначе имаме само 847 пациенти, които са в болници, и 41, които са в интензивни отделения. Здравеопазването ще издържи. Системата е подготвена. Имаме достатъчно количество предпазни средства, дезинфектанти и апаратура. Проблемът вече е в хората – освен липсата на лекари и медицински сестри, много от тях вече са преуморени. Тази тенденция се наблюдава навсякъде по света”, припомни проф. Ангелов.

По отношения на София е взето решение за създаване на координационен център, който ще се намира в Инфекциозна болница. В него ще пристигат само линейки, които карат пациенти, потърсили помощ след съмнение за коронавирус. Те ще бъдат насочвани към лечебно заведение, което да ги приеме.  

 


Коментари (1)

Пссст! Пссст! Мунчо - ВЪН! ༼✪ل͜✪༽ᕗ Импийчмънт за Льотчика!
05.08.2020 20:42 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още