Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Д-р Маджаров: Няма основание да се забранят плановите операции

Общество

Д-р Маджаров: Няма основание да се забранят плановите операции

Д-р Маджаров: Няма основание да се забранят плановите операции - Tribune.bg
Снимка:

Лекарите очакват повече починали без COVID заради затворени болници

Няма основание да се забранят плановите операции, коментира пред Нова тв председателят на Българския лекарски съюз/БЛС/  д-р Иван Маджаров. Той изрази тревогата си по повод заповедта на здравния министър лечебните заведения в областите със заболеваемост над 120 души на 100 000 население да преустановяват плановия прием и плановите операции. 

 „Смятам, че вече няма никакво епидемиологично основание да бъдат забранявани плановите операции и приеми. Нашата тревога е, че ще се случи това, което наблюдавахме пролетта, когато болниците бяха изцяло затворени. Пациентите в страната със заболявания останаха недиагностицирани и лекувани със закъснение”, напомни д-р Маджаров.

Според него сега болниците имат възможност за PCR диагностика при постъпването на всеки пациент.

„Тя е осигурена през цената на пътеката и с допълнителни 20 лева. Всяка болница може да подсигури потока планови пациенти с предварителна диагностика, за да не се застрашава здравето на другите”, уточни председателят на БЛС. Той предупреди, че лекарите очакват повече починали без COVID заради затворени болници.

Помолен да прогнозира как ще се справи здравната ни система с предложения бюджет за следващата година, д-р Маджаров подчерта, че системата на здравеопазването да бъде силно натоварена.

„Нещо повече системата няма да може да осигурява базовите потребности по отделните видове дейности”, смята д-р Маджаров. По думите му заложените средства за изследвания са „мизерна сума“.

„Всички знаем, че населението очаква да бъде масово тествано, за да може да се предотврати разпространяването на болестта”, изтъкна председателят на БЛС.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още