Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Д-р Маджаров за реформата с личните лекари: Това би торпилирало системата

Общество

Д-р Маджаров за реформата с личните лекари: Това би торпилирало системата

Д-р Маджаров за реформата с личните лекари: Това би торпилирало системата - Tribune.bg
Снимка:

„Социалните домове са тежка язва, но има и други медицински центрове, които прилагат традиционни и нетрадиционни медицински практики. Те печелят на гърба на обикновения човек. Понякога тези центрове правят неща, които нямат нищо общо с медицината на доказателствата“,  заяви д-р Иван Маджаров пред БТВ.

По темата с предприетата реформа в здравеопазването, касаеща общопрактикуващите лекари обясни и възможността пациентите да избират при кой да отидат: „Основното, което ги отличава от другите, е, че те не са медицина на инцидентните случаи. Те познават състоянията на пациентите си. Много е трудно да намерим към кого да се обърнем, ако не сме в населеното си място”. Според него проблемът с опашките няма да бъде решен, дори и пациентите да започнат да избират при кой лекар да отидат за консултация.

Той беше категоричен, че няма начин ролята на личния лекар да бъде пренебрегната и да може да се ходи при специалист без взимане на направление: „Това би торпилирало системата”.

Д-р Маджаров каза, че дори и с увеличението на заплатите на лекарите, то пак остава най-ниското в ЕС.

“Това, което лекарите получаваха като ковид добавки, трябваше да се запази. Това би позволило на държавата гъвкаво да насочва ресурси към места, които имат нужда от кадри”, обясни той.

По темата за отменената епидемична обстановка коментира: “От гледна точка на ресурси сме подготвени, но от гледна точка на кадри сме по-уморени и по-възрастни”.


 

Автор

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети