Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Д-р Николай Брънзалов: НОЩ успя да се справи с COVID-19

Общество

Д-р Николай Брънзалов: НОЩ успя да се справи с COVID-19

Д-р Николай Брънзалов: НОЩ успя да се справи с COVID-19 - Tribune.bg
Снимка:

„Надграждай, а не руши това, което е постигнато.“ С тази сентенция зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов се обърна към политиците, а поводът беше анализ на работата на Националния оперативен щаб. По-рано през седмицата служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров заяви, че щабът е работна група, от която не е имало нужда за управление на коронавируса. Според Брънзалов обаче НОЩ се е справил с кризата успешно, въпреки че сега понася критики.

„Нека да не забравяме времената преди година и няколко месеца какво се случи. Светът беше подложен на епидемия, която беше непозната. В такава непозната обстановка винаги има възможност за допускане на грешки. Моето мнение е, че Националният оперативен щаб до голяма степен успя да се справи. Винаги ще има хора, които критикуват, но постфактум. Когато трябва да се взимат решенията навреме, в реална обстановка, спрямо много висока заболеваемост да се определят мерки, естествено тези хора ще поемат цялата негативна енергия на обществото относно тази епидемия. (…) Ние не умеем да надграждаме. Това, което е постигнал предходният, го замазваме, разрушаваме“, коментира Брънзалов пред bTV.

Зелените коридори

Междувременно необходимостта от поставяне на ваксина срещу коронавируса все още се неглижира от хората у нас, смята зам.-председателят на БЛС.

Той призова гражданите, които се колебаят дали да се имунизират или не, непременно да го направят.

„Към момента това е единственото оръжие, с което можем да се борим. Има достатъчно ваксини, логистиката е значително подобрена“, заяви Брънзалов.

Според него е настъпило известно объркване относно това кой е с приоритет за поставяне на първа доза. Брънзалов подчерта, че съгласно заповедта на здравния министър, приоритетно се ваксинират възрастните с хронични заболявания, но това не означава, че младите хора ще бъдат връщани. 

„Текстът наистина е малко неразбираем, не само за гражданите, а и за някои мои колеги. Има достатъчно ваксини, нека да се заявяват, да не се връщат хората, а просто тази група да имат приоритет. Ако чакат по-млади хора, първо ще влезе по-възрастният човек, с общи заболявания. Процесът е гладък, само да има желаещи“, уточни той.

Високата смъртност заради COVID-19 у нас отчасти се дължи на липсата на скринингови програми, чиято цел е профилактика на хроничните заболявания, добави зам.-председателят на БЛС.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати