Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Д-р Николай Брънзалов: Ваксината вече е в България

Общество

Д-р Николай Брънзалов: Ваксината вече е в България

Снимка:

Личните лекари вече изпращат електронни направления за PCR тестове

Факт е вече - ваксината е в България, има 120 000 дози за 60 000 желаещи и ваксинирането ще започне 2-3 дни след като бъде одобрено от Европейската комисия по лекарствата, обяви пред  БНТ д-р Николай Брънзалов, заместник-председател на Българския лекарски съюз /БЛС/. Той уточни, че да се направят списъци на желаещите медици.

Заместник-председателят на БЛС обясни, че когато започне ваксинацията, всяка РЗИ ще трябва да има обратна връзка с общопрактикуващите лекари от всяко едно населено място за желаещите. Втората важна е стъпка ще бъде къде да отидат те за поставяне на ваксината и в състояние ли ще са след 21 дни да се постави втората доза, за да се завърши цикълът.

„В бъдеще ще се издават сертификати кой е имунизиран - и на български, и на английски“, посочи д-р Брънзалов. По думите му преди поставянето на ваксина, няма да се прави антигенен текст на пациента. Ще се уточни дали желаещият ваксина има клиника и ако няма симптоми, не е проблем липсата на тест.

„Ако пък вече го е изкарал, това значи, че ще има още повече антитела“, увери лекарят.

Относно позицията на БЛС, че НЗОК бави и спъва финансирането на мерките, д-р Брънзалов обясни, че още в предходния анекс към Договора на Министерството на здравеопазването с БЛС и Здравната каса е упоменато, че може да се правят безплатни PCR тестове, както и че трябва да бъдат разкрити повече ковид отделения предвид нарастването на случаите на заразени.

„Само че, ако не беше нашето настояване все още нямаше да имаме направления“, предупреди лекарят. Поради факта, че е налице подписан договор на 25 ноември, а документът влиза в сила от 1 ноември, БЛС е взел решение да изпрати отворено писмо до премиера Борисов.

„Ние нямаме сигурност и след 1 януари какво ще се случаи относно работата ни, когато трябва да влезе следващия анекс. Аз не искам да го подписваме на 25 януари“, категоричен е д-р Брънзалов. Той потвърди, че личните лекари вече изпращат електронни направления за PCR тестове.

„Процесът е необратим - от тук нататък все повече документи ще бъдат издавани в електронен вид“, допълни д-р Брънзалов.  


Коментари (1)

Ама тя не е одобрена!!!
08.12.2020 12:47 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още