Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Д-р Пенчев: Българинът спря да се страхува от коронавируса

Общество

Д-р Пенчев: Българинът спря да се страхува от коронавируса

Д-р Пенчев: Българинът спря да се страхува от коронавируса - Tribune.bg
Снимка:

„Все още успяваме активно да изпреварваме ситуацията в България“, категоричен е директорът на РЗИ-София

„Не може да се каже, че сме изпуснали положението. И СЗО, и правителството, и Щабът – постоянно казваха, че ние трябва да се научим да живеем с вируса. Българинът обаче сметна, че вирус вече няма и спря да се страхува от коронавируса. Той обаче продължава да е в България и броят на положителните проби и хоспитализирани пациенти го доказва”. Това заяви пред Нова тв директорът на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев.

„Българинът спря да се страхува и забрави посланието, което отправяхме за трите Д-та – дезинфекция, дисциплина и дистанция“, категоричен е д-р Пенчев.

По негово мнение, всяка една рестриктивна мярка, която се налага, натрупва критична маса хора в обществото.

„Всяка мярка се налага за определен период от време и от нея се очаква да даде някакъв резултат за същия период. По същия начин, когато мерките се либерализират, се очаква обратният вариант – критичната маса да започне да намалява“, посочи д-р Пенчев.

„Има нова особеност в протичането на заболяването. Положителните проби са на хора без симптоми или с много леко изявена клиника. Хората, които бяха карантинирани вкъщи, показваха едно положително развитие към бързо излекуване. Но пък заразените оставаха вирусоносители”, обясни д-р Пенчев.

Според него здравето и животът на хората категорично не се неглижират за сметка на икономиката. За пример той даде заповедта на министър Ананиев от 00.00 часа тази нощ, която посочва, че маските стават отново задължителни на закрито.

„Веднага щом случаите започнаха да нарастват, се направи среща с премиера и веднага започнаха да се въвеждат рестриктивни мерки, колкото и да са леки“, заяви той.

Д-р Пенчев изтъкна, че динамиката на заболяването предполага и особености в реакцията за ограничаване на заразата.

„Все още успяваме активно да изпреварваме ситуацията в България“, категоричен е той.

Той коментира и изискването на някои лечебни заведения – приемът в болниците да се случва само след PCR тест.

„Действително на територията на София имаше няколко такива порочни практики, които бяха прекратени. Позицията на лекарския съюз е изцяло съобразена с това, че трябва да се пази персоналът на лечебните заведения от пациенти, които биха били само вирусоносители без клинични изяви. Тъй като когато те имат симптоми, задължително са тествани. В момента Министерството на здравеопазването разработва един проект, в който ще се направи една стройна система за триаж на хората, които трябва да бъдат тествани“, отбеляза д-р Пенчев.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още
Актуална тема