Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Д-р Сила: 700 000 души по света годишно умират от антимикробна резистентност

Общество

Д-р Сила: 700 000 души по света годишно умират от антимикробна резистентност

Д-р Сила: 700 000 души по света годишно умират от антимикробна резистентност - Tribune.bg
Снимка:

Не бива пандемията да се превърне в катастрофа от антибактериална резистентност, каза представителят на СЗО

Получаваме информация за прекомерно използване на антибиотици срещу COVID-19. Не може да си позволим пандемията от COVID-19 да се превърне в катастрофа от антибактериална резистентност. Това обяви на пресконференция д-р Скендер Сила, представител на СЗО у нас, по повод началото на Световната седмица, посветена на осведомеността за антимикробната резистентност и COVID-19.

„Само при 8% от хоспитализираните пациентите с COVID-19 се наблюдава бактериална или гъбична инфекция, въпреки това 72% от пациентите се лекуват с антибиотични препарати. Тази практика не само ще доведе до повишаване на неправомерното потребление на антибиотици в световен мащаб, но ще допринесе за задълбочаване на проблема с резистентността“, убеден е той.

Самолечението с антибиотици варира от 6 до 46% сред населението. А от 79 до 96% твърдят, че не са били заразени, само от 0 до 8 процента са имали тежка форма на заболяването. Около 700 000 души по света годишно умират от резистентност, включително и такава към лекарства срещу туберколоза.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви, че България изостана с приемането на Националния план за действие срещу антимикробната резистентност, но се надява той да задейства от началото на 2021 г.

Доц. Кунчев обяви още, че по негова инициатива днес ще се съберат с представители на Българския лекарски съюз и НЗОК, за да обсъдят изпълнението на грипната имунизация за хората над 65 години, тъй като по негови думи тя не върви добре и не дава очакваните резултати.

„В момента няма ваксини, но както в момента няма, така преди 2 - 3 години унищожавахме ваксини всяка година. Планирането е сложна работа. Когато са правени заявките, COVID-19 в Европа изобщо нямаше. Това беше януари - февруари. Идеята ни с годините е да не остане човек над 65 години, който да няма достъп до такава ваксина постепенно с годините. Установихме, че при 10 - 15% от общопрактикуващите лекари има останали количества. Искаме да направим организация да ги вземем и да ги дадем на други, за да не стане така, че хем да има търсене, хем да останат неизползвани ваксини“, коментира доц. Кунчев, цитиран от БГНЕС.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати