Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Д-р Сила: COVID-19 ще се слее с грипа наесен, ще е предизвикателство

Общество

Д-р Сила: COVID-19 ще се слее с грипа наесен, ще е предизвикателство

Снимка:

България все още се справя много добре, добро управление на кризата, отчете представителят на СЗО за България

„Есента ще е много предизвикателна ситуацията, защото тогава има различни вируси - настинки, грип, коронавирус. Хората могат да бъдат атакувани и от двата, а това ще обърка и клиниките. За щастие вече имаме тестове и ще можем да ги разграничим.“ Това каза в интервю за NOVA д-р Скендер Сила, представител на Световната здравна организация за България.

По думите му СЗО препоръчва да се увеличат ваксините за обикновен грип, особено за рисковите групи, по-възрастните хора, хората с хронични заболявания.

„Ситуацията е непредвидима. Но страните вече натрупаха някакъв опит. Надявам се до есента да имаме още по-голям прогрес и да знаем кои лекарства помагат повече. Но както казваме, трябва да се надяваме на най-доброто, но да сме подготвени за най-лошото“, допълни д-р Сила.

„Обществото трябва да продължи да спазва противоепидемичните мерки срещу COVID-19. Вирусът още съществува и е смъртоносен. Какво ще се случи наесен никой не може да каже. Тогава освен COVID-19, ще има и сезонен грип“, подчерта той.

На въпрос: Има ли втори пик на COVID-19 в България в момента, той отговори: “Данните показват, че имаме увеличение на случаите през последните две седмици. И в този период често бройката надхвърля 100, а това не се беше случвало преди, от март до началото на юни. В момента имаме много малки огнища из страната и за да не станат по-големи, трябва да овладеем разпространението и да не допускаме да започва ново.“

„Когато имаме малки огнища от повече райони на страната, общият брой на заразените расте. Но все още имаме и епицентрове. Повечето случаи са от София и областта. Затова трябва да продължим да бъдем внимателни. Да спазваме дистанция, да си мием редовно ръцете, да слагаме маски там, където не можем да спазваме дистанция. И всички тези мерки трябва да бъдат контролирани от властите“, каза лекарят.
По думите му увеличението на случаите не е само в България, а много страни на Европа.

„ Причината е, че преди много страни бяха затворени, хората се движеха по-малко. Сега, с разхлабването на мерките, се събират на различни събития и церемонии, затова казваме, че започваме новото нормално и трябва да бъдем дисциплинирани и да поемаме отговорност. Това е ключът за предотвратяването на ново разпространение. Затварянето имаше тежки последици за здравето, психиката, икономиката. Затова трябва да намерим начин да живеем в тази нова реалност и нова нормалност“, каза д-р Сила.

„Когато оценяваме ситуацията в определена държава, в случая България, трябва да се базираме на цифрите. Ако сравним общия брой случаи на база 100, 1000 или 1 милион души население, България все още се справя много добре в сравнение с другите страни по света. Това е резултат от стриктните мерки, които бяха приложени рано, още преди да бъде съобщено за първите случаи. Това е добро управление на кризата, добър подход от страна на правителството и ангажираност към обществото. Защото правителството може да вземе всички мерки, но ако обществото не е ангажирано, няма как мерките да бъдат изпълнени“, каза той.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още