Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Д-р Симидчиев: Ако мерките се нарушат сега, случаите на коронавирус ще нараснат много

Общество

Д-р Симидчиев: Ако мерките се нарушат сега, случаите на коронавирус ще нараснат много

Снимка:

Вирусът има една единствена цел - да заразява. И когато ние му позволяваме - това ще става

България е една от държавите с най-ниска скорост на нарастване на случаите на коронавирус, коментира пред БНТ пулмологът д-р Александър Симидчиев, който е и член на Медицинския съвет.

Има удвояване на случаите в рамките на всеки 10 дни, докато в държави като Англия, Германия, Франция удвояването е на всеки два дни, в Сърбия е на 5 дни, обясни д-р Симидчиев.

Скоростта на нарастване на случаите в държави, в които нямат програма за БЦЖ ваксина, всъщност е много по-голяма, така че в това отношение, имаме късмет, допълни специалистът.

„Ваксината е активна само, докато въпросният бацил е жив в нашия организъм, затова тя се прави няколко пъти, докато човек навърши 18 години. За да може да се прекъсне една епидемия, трябва заразените хора да станат малко. В случая, трябва да има ваксина, но след като няма, трябва да преболедуват повече хора. Ваксините са начин уж да се заразим, но да не боледуваме“, обясни д-р Симидчиев.

„Постоянно се работи, има поне 6 проучвания за ваксини, но за да се стигне до прилагането на ваксина, рискът трябва да е по-нисък от риска при заболяване. Ние трябва да сме много сигурни в нейната безопасност. Познаваме този вирус от около 3 месеца и половина. Много трудно е да се прогнозира. Но ако мерките в момента бъдат нарушени, заболеваемостта ще нарасне много“, категоричен е специалистът.

Вирусът има една единствена цел - да заразява. И когато ние му позволяваме - това ще става.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мрежата

виж още