Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Д-р Симидчиев: Общата бройка на активните случаи е много по-голяма от преди

Общество

Д-р Симидчиев: Общата бройка на активните случаи е много по-голяма от преди

Снимка:

Здравният експерт не препоръча изкуствено стимулиране на имунната система с препарати, казва д-р Симидчиев

„Общата бройка на активни случаи е много по-голяма, отколкото беше преди време. Процентът зависи от това колко тестове се правят и по какви поводи се правят. Доскоро се тестваха хора, които отиваха на екскурзия, а сега вече правим повече тестове на хора, които са с оплаквания и симптоми“. Това каза пред БНР пулмологът д-р Александър Симидчиев. Той подчерта, че промените в цифрите не се дължат на разлика във вируса, а в нашето поведение. 

По думите на медика здравната система не е застрашена при сегашното ниво на заразяване, но изтъкна като притеснителен факт високата бройка на заразени медици.

„Хората са на първа линия. Те са в рискова среда и колкото и да се спазват мерките и да се носят лични предпазни средства, винаги може да се пропука системата, в резултата на което има заразени“, уточни той и посочи, че не е толкова притеснителна бройката на заразените медици, а на боледуващите заради заразата.                              

Маските, дистанцията и дезинфекцията са мерки, които ако се спазват от обществото, могат да намалят и заразяването с други вируси: „Като общество трябва да носим маски, а не като индивиди, което значи всички да носим маски, защото това не вреди на здравето.  Вирусът ни даде прекрасна възможност да мислим като общество, а не като индивиди, но не всички успяват бързо да се променят“.

Д-р Симидчиев беше категоричен, че разпространяващите се твърдения, че маските са опасни за здравето не почиват на никакви научни доказателства.

Здравният експерт не препоръча изкуствено стимулиране на имунната система с препарати, дори предупреди, че при силен имунен отговор на организма заболяването протича по-тежко.                     


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още