Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Д-р Симидчиев: Вирусът не е толкова изменчив, колкото имунният отговор към него

Общество

Д-р Симидчиев: Вирусът не е толкова изменчив, колкото имунният отговор към него

Д-р Симидчиев: Вирусът не е толкова изменчив, колкото имунният отговор към него - Tribune.bg
Снимка:

„Първите дози с ваксина ще бъдат недостатъчни за ваксинирането на всички желаещи. Тези, които имат съмнения, ще видят ефекта от приложението на ваксината. Основната дейност на щаба е да направи така, че най-критично важните кадри да се ваксинират, за да могат да работят в условията на пандемичен процес“. Това каза пред БНР пулмологът д-р Александър Симидчиев.

Той посочи, че откакто боледуването е станало много по-често, се е видяло колко разнообразно и в широк спектър са оплакванията на хората.

„Това говори, че може би вирусът не е толкова изменчив, а имунният отговор към него. Важното нещо за всеки от нас е да гледаме науката и това, което е доказано и работи“.

По думите на пулмолога масовото изписване на антибиотици по схема без обосновка е ненужно и трябва да е прецизно:

„Правенето на схеми, които включват антибиотици, без да знаем дали има бактериална инфекция, е ненужно, а в някои случаи може да доведе до дисбактериози. Ще доведе и до ниво на резистентност. А и пациентите не винаги биха се подобрили, защото антибиотиците не са антивирусни средства“.

Той допълни:„Всяко едно предизвикателство като вируса дава възможност да направим необходими промени, но трябва да се слуша науката... Не съм оптимист, че пандемията изведнъж ще изчезне. Ние ще се справяме с нея като с други хронични заболявания. Това ще изисква време и насочени усилия от всички заинтересовани... Ако имаме единство в общността какво трябва да се направи без разделение, дори по елементарни въпроси като дистанцията и маските, ще можем да поставим по-бързо ситуацията под контрол“.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати