Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Д-р Скендер Сила: 2021 година беше болезнена за всички нас

Общество

Д-р Скендер Сила: 2021 година беше болезнена за всички нас

Д-р Скендер Сила: 2021 година беше болезнена за всички нас - Tribune.bg
Снимка:

„2021 г. беше болезнена година за всички нас, но не можем да си позволим да бъде пропиляна година. Всички трябва да научим уроците, които тази година ни преподаде. В това отношение 2022 г. трябва да бъде краят на пандемията от COVID-19, но трябва да бъде и началото на нещо друго - нова ера на международна солидарност и национално единство”. Това заяви представителят на Световната здравна организация у нас - д-р Скендер Сила пред Нова телевизия.

„Знаем, че Омикрон се разпространява изключително бързо и в рамките на няколко седмици ще доминира във все повече страни в европейския регион, вероятно докарвайки до ръба всички затруднени в момента здравни системи”, каза още той.

По думите му не можем да си позволим да стискаме палци и да се надяваме на най-доброто. „Напрежението между здравната система и медиците, които се борят с пандемията, може да бъде огромно. Поради ниското ниво на ваксинация в България предизвикателството може да бъде дори по-голямо от други страни в ЕС”, смята Сила.

Той коментира още, че когато става въпрос за локдаун, СЗО вижда това като последна мярка. „Тя може да е ефективна, но е и много скъпа. На този етап от пандемията имаме инструментите, които ще ни позволят да реагираме на COVID-19 и в същия момент да запазим животите ни”, посочи представителят на Световната здравна организация у нас.

„Нашият успех зависи от това как и кога прилагаме тези инструменти. Трябва да продължим да увеличаваме нивата на ваксинация и да подкрепяме всички отговорни за контрола на заболяването. Спазването на мерите е много важно при варианти като Делта и Омикрон”, категоричен е той.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети