Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Д-р Скендер Сила, СЗО: До няколко месеца може би ще имаме ново поколение ваксини

Общество

Д-р Скендер Сила, СЗО: До няколко месеца може би ще имаме ново поколение ваксини

Д-р Скендер Сила, СЗО: До няколко месеца може би ще имаме ново поколение ваксини - Tribune.bg
Снимка:

Това, което се случва в България в момента, е истинска трагедия, заяви той

„Това, което се случва в България в момента, е истинска трагедия. Във втората година на пандемията през 2021 г. са загубени повече от 23 000 човешки живота, което е тройно повече от първата година. Не трябваше да позволите това да се случи, защото вече имаше висококачествени ваксини, които бяха доставени в България“. Това заяви пред БНТ д-р Скендер Сила, представител на СЗО в България.

Статистиката е много ясна - страните с добър ваксинационен режим се представят много по-добре, целта на ваксините е да се спасят човешки живот, категоричен е експертът.

България е на второ място по смъртни случаи, за съжаление толкова много животи са загубени поради липсата на доверие и комуникация, смята д-р Сила. Той обясни, че бустерната доза предоставя повече от 80% намаляване на риска от хоспитализация при заразяване.

Експертите от СЗО препоръчват да се работи по ново поколение ваксини в три направления - моновалентна срещу Омикрон, поливалентна, съставена от няколко елемента и дългосрочно да се работи върху т.нар. панкоронавирусна ваксина, която ще обхваща различни щамове от различни групи коронавируси, обясни представителят на организацията.

Производители вече работят по новите ваксини, след няколко месеца може би ще имаме ново поколение, обясни д-р Сила.

Д-р Сила обаче отхвърли твърденията, че вариантът Омикрон ще доведе до самоограничаване на пандемията.

Той апелира към всички българи, особено по-възрастните, тези с хронични заболявания и педагогоческия персонал, да се ваксинират.

СЗО предпочита ваксинацията да е доброволен акт, заяви д-р Сила.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети