Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Д-р Спасков: Около 5% от българите вероятно са носители на коронавирус

Общество

Д-р Спасков: Около 5% от българите вероятно са носители на коронавирус

Д-р Спасков: Около 5% от българите вероятно са носители на коронавирус - Tribune.bg
Снимка:

Носителите на COVID-19 у нас са много повече от откритите

Около 5% от българите вероятно са носители на коронавирус, коментира доц. д-р Спас Спасков пред БНТ.

"Щабът вече дава информация, която е по-успокоителна и по-целенасочена, отново говорим за това, че трябва да спазваме мерките, но не с идеята да се плашим, а да придобием обективна представа", изтъкна д-р Спасков. По думите му по-високият брой заразени напоследък се дължи до голяма степен на това, че се правят тестове предимно в рискови групи, а не, както беше преди, когато здрави хора се тестваха, за да пътуват.

„Най-вероятно вирусоносителите в страната са много повече, от това, което се открива - около 5% от населението“, смята д-р Спасков. Според него вглеждането само в определени категории от населението винаги ще изкриви нещата - преди сме се вглеждали в случаите в лечебните заведения, сега - в училищата.

„Домовете за възрастни хора са много по-уязвими за зараза с вируса, тъй като опасността за хората там е, че те носят много други заболявания и са много по-крехки на странична инфекция, в училищата единственият проблем е, че децата могат да занесат инфекцията на своите баби и дядовци“, подчерта д-р Спасков.

За него е важно да поддържаме резерв от маски и други предпазни материали, а не ден за ден, както работеше системата преди. Освен това следва да бъде подобрена и връзката между отделните звена на здравната ни система - лични лекари, болнични заведения, медицински центрове и т.н.

„Очаквам пик през есента, защото голяма част от хроничните заболявания ще се отключат и болниците отново ще поемат истинската си функция да лекуват всички болни, а не само да се концентрират върху едно заболяване“, уточни д-р Спас Спасков. Той напомни и проблемът със стандартната грипна епидемия.

Медикът е категоричен, че инфекциозните отделения в болниците не би трябвало да се финансират на базата на преминал болен, тъй като там болните идват на вълни. Д-р Спасков очаква в скоро време ново решение на въпроса как точно да бъдат финансирани тези отделения.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети