Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Д-р Стойчо Кацаров: Няма ясно очертана пътека за пациентите с COVID-19 в страната

Общество

Д-р Стойчо Кацаров: Няма ясно очертана пътека за пациентите с COVID-19 в страната

Снимка:

Грешка е да се акцентира само на PCR тестове, твърди специалистът

Няма ясно очертана пътека за пациентите с COVID у нас, посочи пред БНТ д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването.

„Не е много ясно за хората къде трябва да отидат и каква медицинска помощ могат да получат. Липсва организация на целия процес, действа се стихийно, кампанийно. Хвърлят се едни пари на едно място, после на друго място, без дори да се оцени какъв е ефектът от бързо нахвърлените мерки“, обясни д-р Кацаров. Според него правителството не е успяло да се подготви за тази ситуация, тъй като здравната ни система се намира в лошо състояние от години.

По думите му разпореждането за обособяване на легла за пациенти с коронавирус във всички болници е нарушение на медицинските стандарти.

„Медицинските стандарти изискват определен вид специалисти да работят, а те ги няма в тези звена. Националната здравна карта забранява да се откриват нови отделения и нови дейности“, коментира д-р Кацаров. Той предупреди, че здравните мениджъри нямат отговор на въпроса кой ще плати лечението на пациент, настанен в болница, която досега не е имала COVID отделение и въобще не е имала договор със здравната каса за тази клинична пътека.

„Парите се определят на око, а това не може да бъде ефективно управление на системата“, категоричен е д-р Кацаров. Той разясни, че леталният изход при коронавируса се изчислява на 3 на 1000 души.

„Така на всеки 1000, които са срещнали с вируса, се очаква трима да починат. Колкото по-голям е броят на заразените, толкова по-голям ще е броят на починалите“, уточни специалистът в коментар за ръста на смъртните случай в страната.

Д-р Кацаров определи като грешка да се акцентира само на PCR тестове. Практиката на други страни показвала, че следва да бъдат включени и другите видове тестове.  


Коментари (2)

А га яде кифтетата? Грешката е Стойчо,а не друго!Нали имаше време да докаже,колко е способен!Сега само пее фалшиво в хора на всички недооценени и отхвърлени политически номади и трупове!
10.11.2020 10:07 / Отговор
Ех Стойчо,ех! Кой плаща сега лечението на неосигурените,които са доста сериозен процент от пациентите?Кой?Има болници ,в които са превърнати по 3 ,4 или повече отделения в такива ,само за ковид-болни!Обиколи и виж,а не само да плюеш,както последните десетина години!Превръщаш се в нещо,като Мангъров или той се превърна в теб,не знам!Това пред името ти не е за украса!
10.11.2020 10:17 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още