Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Д-р Цветеслава Гълъбова: Всеки пети пациент е с психоза след употреба на дрога

Общество

Д-р Цветеслава Гълъбова: Всеки пети пациент е с психоза след употреба на дрога

Д-р Цветеслава Гълъбова: Всеки пети пациент е с психоза след употреба на дрога - Tribune.bg
Снимка:
След поредицата от случаи на агресия от психично болни хора, има ли нужда от промяна в грижата за тях? По темата дискутираха в ефира на Нова телевизия д-р Цветеслава Гълъбова, директор на психиатрична болница „Свети Иван Рилски” и адвокатът по медицинско право Мария Петрова.

Според Гълъбова стигмата в обществото наистина е сериозен проблем.

„Хората не поемат психично болните. Въпросът защо са сред нас е неправилен. Трябва да се питаме защо са в този вид. Това са хора, които имат нужда от грижа, не от заключване. Имаме нужда от високо квалифицирани хора.  Не всяка ненормално поведение е израз на психична болест. Много често е провокирано или от личностно разстройство или от употреба на наркотици. При нас вече всеки четвърти, пети пациент е с психоза след употреба на дрога. Всеки взима каквото и както му хрумне”, поясни директорът на психиатрична болница. 

 „Това, че даваме светлина на подобни случаи далеч не означава, че те са единствените. Смятам, че по този начин засилваме стигмата около психично болните. Нека не забравяме че в България никой не може да бъде лекуван против волята му извън задължителното психиатрично лечение, за което се изисква решение на съответния Районен съд. Не може да бъркаме заболяванията с престъпленията. Интересно е защо експертите преценяват, че тези хора не могат да носят отговорност за стореното от тях и хвърлят топката в полето на психиатрите”, коментира Петрова. Тя призова „държавата да не абдикира от функциите си”.

„Да не се правят козметични промени в Закона, в които се прави опит да се вкарат неправителствени организации, за които грижата за психично болните се свежда до там да усвоят парите по един или друг или друг проект”, поясни тя.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети дрога
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати