Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Данчо Пенчев: Болниците в София са в готовност да разкрият още легла

Общество

Данчо Пенчев: Болниците в София са в готовност да разкрият още легла

Снимка:

Болниците в София са в готовност да разкрият още легла, заяви директорът на РЗИ-София Данчо Пенчев пред NOVA.

„На територията на София положението с леглата за заразени с коронавирус е тревожно. През последните седмици има трайно увеличение на случаите с около 700 до 800 на брой седмично. Засега в болниците все още има свободни легла. Заети са 65% от интензивните легла и малко над 55% от леглата за леки и тежки случаи”, уточни Пенчев. По думите му Столичната РЗИ е в постоянен контакт с директорите на болниците, а при нужда могат да се разкрият още легла за заразени с ковид, като  ситуацията се следи денонощно. Пенчев допълни, че има готовност и за въвеждане на допълнителни мерки при необходимост. 

„От началото на ваксинацията в София са пристигнали 105 000 ваксини, от които са раздадени 95 000. Ваксинираните лица са над 85 000, най-големите обхванати групи са възрастни над 65 г., лекари, учители и участващите във функциониране на основни структурни звена”, посочи шефът на РЗИ.

Относно втората доза ваксина на всеки, поставил си първата, той увери, че на територията на София-град са подсигурени вторите дози на ваксинираните с Pfizer и Moderna, а всички получени дози от AstraZeneca досега са сложени като първа игла.

„Поради големия срок за поставянето на втора, ние считаме, че фирмата ще компенсира доставките и ще достигне регламента, който е договорен за получаване, така че да има достатъчно дози и за втора игла”, обясни Пенчев.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още