Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Данчо Пенчев: Инфекциозните клиники в София са запълнени почти на максимум

Общество

Данчо Пенчев: Инфекциозните клиники в София са запълнени почти на максимум

Данчо Пенчев: Инфекциозните клиники в София са запълнени почти на максимум - Tribune.bg
Снимка:

Той прогнозира нова вълна през октомври

Инфекциозните клиники на територията на София – „Св. Анна“, Инфекциозна болница, ВМА, „Софиямед“ в момента са запълнени почти на максимум с неусложнени случаи. С вчерашна дата са 120 неусложнените случаи, 15 интензивни легла са заети. За момента капацитетът в столицата не е изчерпан, но повишените случаи водят след себе си увеличаване на хоспитализациите. Това заяви пред БНТ директорът на Регионалната здравна инспекция-София д-р Данчо Пенчев.

За мерките в София д-р Пенчев уточни, че заповедта е за срок от 15 дни. В нея са споменати обектите, където маските трябва да се носят задължително - лечебни заведения, оптики, аптеки, търговски обекти. Във фитнесите и заведенията за хранене няма да има маски. Деца под 6-годишна възраст също няма да носят маски.

„Надеждите са в този срок да успеем да пречупим вълната. София в момента е в едно високо плато. Към днешна дата броят на положителните е 389. На база 14-дневна заболеваемост са 465 на 100 хиляди“, каза Пенчев.

Той уточни, че безспорно има и скрита заболеваемост. Д-р Пенчев каза също, че носенето на маски в транспорта е дало резултат. Надява се да не се стигне до по-строги мерки.

За нарушаване на заповедта на РЗИ ще има контрол. Ще се извършват проверки и ще се налагат глоби от 300 до 500 лева за неносене на маски.

„Ние не сме пъдари. Носенето на маска е вътрешно убеждение - човекът да пази както себе си, така и близките си“, посочи специалистът.

„Има тенденция за намаляване на срока на карантината, но това е решение на национално ниво“, каза още Данчо Пенчев. Той прогнозира нова вълна през октомври.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати