Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Данчо Пенчев: Инфекциозните клиники в София са запълнени почти на максимум

Общество

Данчо Пенчев: Инфекциозните клиники в София са запълнени почти на максимум

Данчо Пенчев: Инфекциозните клиники в София са запълнени почти на максимум - Tribune.bg
Снимка:

Той прогнозира нова вълна през октомври

Инфекциозните клиники на територията на София – „Св. Анна“, Инфекциозна болница, ВМА, „Софиямед“ в момента са запълнени почти на максимум с неусложнени случаи. С вчерашна дата са 120 неусложнените случаи, 15 интензивни легла са заети. За момента капацитетът в столицата не е изчерпан, но повишените случаи водят след себе си увеличаване на хоспитализациите. Това заяви пред БНТ директорът на Регионалната здравна инспекция-София д-р Данчо Пенчев.

За мерките в София д-р Пенчев уточни, че заповедта е за срок от 15 дни. В нея са споменати обектите, където маските трябва да се носят задължително - лечебни заведения, оптики, аптеки, търговски обекти. Във фитнесите и заведенията за хранене няма да има маски. Деца под 6-годишна възраст също няма да носят маски.

„Надеждите са в този срок да успеем да пречупим вълната. София в момента е в едно високо плато. Към днешна дата броят на положителните е 389. На база 14-дневна заболеваемост са 465 на 100 хиляди“, каза Пенчев.

Той уточни, че безспорно има и скрита заболеваемост. Д-р Пенчев каза също, че носенето на маски в транспорта е дало резултат. Надява се да не се стигне до по-строги мерки.

За нарушаване на заповедта на РЗИ ще има контрол. Ще се извършват проверки и ще се налагат глоби от 300 до 500 лева за неносене на маски.

„Ние не сме пъдари. Носенето на маска е вътрешно убеждение - човекът да пази както себе си, така и близките си“, посочи специалистът.

„Има тенденция за намаляване на срока на карантината, но това е решение на национално ниво“, каза още Данчо Пенчев. Той прогнозира нова вълна през октомври.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати