Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Даниел Панов: Общините не са включени в актуализацията на бюджета, наесен ще има фалити

Общество

Даниел Панов: Общините не са включени в актуализацията на бюджета, наесен ще има фалити

Даниел Панов: Общините не са включени в актуализацията на бюджета, наесен ще има фалити - Tribune.bg
Снимка:

„Правителството и местната власт сме в една лодка, не трябва да стоим на два различни бряга“, казва кметът на Велико Търново и председател на Националното сдружение на общините в Република България.

Панов припомня, че още през февруари са водени разговори с Министерството на финансите. Поискана пълна справка, която да отразява разликата в разходите за ток от 2021 и 2022 г. и средствата, които не достигат.

„Общините трябва да бъдат компенсирани не като предприятия, а като публични институции. Поставил съм въпроса в няколко срещи в Министерството на финансите. Когато министър-председателят Кирил Петков беше в Търново и пред него настоявах, че общините не бива да бъдат приравнявани с производствените предприятия и трябва да се намери решение.  Предложили сме краткосрочни мерки за компенсиране на общините и останалите публични структури, докато бъде намерено трайно решение“, заяви Панов пред „24 часа“.

Всичко това минава през промени в Закона за енергетиката, който в момента приравнява общините и публичните институции с производствените предприятия. В крайна сметка правителството е органът, който трябва да обърне внимание на тези проблеми, а законодателят да поправи грешката си.

Кметът на Велико Търново подчертава, че ако актуализацията на бюджета остане в този вид има реална опасност от фалити особено при малките и средните общини. За да се компенсира увеличението на разходи, трябва да се вдигнат данъците. Това обаче е трудно да се случи в ситуация на икономическа криза.  

„Естествено е тези средства да бъдат разпределени от долу на горе, а не обратно. Не бива еднолично да се вземат толкова важни решения като актуализацията на държавния бюджет“, допълни той.

Запитан как в предишни ситуации подобен проблем как е решаван, Панов припомня, че с министъра на финансите са провеждали не една, а няколко срещи при подготовката на бюджета, също и във връзка с актуализацията. „Но тогава не е имало толкова много икономически фактори - санкции срещу Русия, енергийна криза, нямаше война и нещата са били прогнозируеми. В COVID кризата при предишното правителство например връзката ни беше на всички нива. Всички мерки, които въвеждаше здравният министър, бяха базирани на информацията за хода процесите в страната и по места. Бяхме в добра координация и така избегнахме големите рискове. В момента тази комуникация я няма.“

Панов подчертава, че няма обяснение за пълната липса на диалог между местната власт и правителството, което не е било дори по време на служебни кабинети.  


Топ новини

виж още
Актуална тема