Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Дървесината попаднала в наводнените дворове ще остане за хората

Общество

Дървесината попаднала в наводнените дворове ще остане за хората

Дървесината попаднала в наводнените дворове ще остане за хората - Tribune.bg
Снимка:

Земеделският министър Явор Гечев заяви пред БТВ, че ще сформира група, която да провери сечта на горите до пострадалите от наводненията карловски села. Потърпевшите са категорични, че е рязана незаконно дървесина и именно това е причината за апокалипсиса, който преживяха.

В „отряда“ министърът ще включи както компетентните органи, така и представители на местното население. Те ще проверяват, дали отсечените дървета отговарят на бройката, която преди това е била маркирана от лесовъдите.

По думите на служебния министър, стихията е отнесла 10 000 кубика дърва от сечищата в Средна гора. Според него, останалите по улиците дърва за огрев трябва да се прибират в склад, организиран от кметовете и те да решават какво да се прави с тях. "Попадналата в дворовете на хората дървесина няма да се плаща, а може да се ползват от собствениците на имота", категоричен е Гечев.  

За да няма спекулации, първоначалните данни не сочат, че има незаконна сеч. Това, което обаче Гечев видял, че има дървесина, приготвена за изнасяне, но не може да каже дали е незаконна или не. Затова лично той, вътрешният министър Иван Демерджиев, кметът на Карлово и местните общности ще се качат в Средна гора още утре, за да проверят дали на място има нарушения, дали се е излизало от разрешените зони и дали всичко съответства с написаното на хартия за последните 10 години.

Гечев увери, че е имало предписания към „Напоителни системи“. „Напоителни системи“ обаче стопанисват само и единствени диги. Нека областните управители и кметовете, които отговарят за почистването, самото бедствие показа, че трябва да бъдем по-смели, но някои път идват вълни, които отнасят и екологията, подчерта Явор Гечев.

В момента на терен има хора от БАБХ, които намират и изнасят умрелите животни на наводненията.

Всички земеделски производители ще бъдат обезщетени, но трябва да заявят унищожените територии, каза той.  

Земеделският министър увери, че никой няма да плаща за никакви дърва. Дървата се изнасят на складове, които са определени от кмета на общината. Всички дърва се прибират на централен склад и са на разположението на кмета на съответната община къде да отиват без пари. Дори хората да са си купили дърва, те ще послужат за хората на място, увери Гечев. Дървата в дворовете на хората могат да си ги използват както намерят за добре. Според него явно има спекулации, които на гърба на хората не трябва да си позволява никой да прави. Това, което виждам е, че има действително много техника в наводнените села и дано природата да ни пожали, защото има още много работа за вършене, каза още той.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати