Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Държавата поема нов дълг за 500 млн. лв.

Общество

Държавата поема нов дълг за 500 млн. лв.

Снимка:

Дълг за половин милиард лева ще поеме страната ни под формата на държавни ценни книжа, става ясно от съобщение на сайта на БНБ. Министерството на финансите преотваря емисия 5-годишни книжа на вътрешния пазар с падеж на 24.02.2026 г..

Досега емисията от 5-годишни книжа е преотваряна три пъти тази година, като при всичките аукциони бе постигната отрицателна доходност, което е изключително изгодно за държавата. Обемът от половин милиард лева е най-големият, предлаган за тази година, като лихвата и този път е нулева.

Ако бъдат одобрени поръчки в предложения обем на емисията, новопоетият дълг от началото на годината ще нарасне до 1,8 млрд. лева. Досега освен чрез 5-годишни облигации страната ни се е финансирала и чрез облигации за 10 години и половина, но те са при положителна доходност.

От началото на годината най-сериозен интерес към държавните ценни книжа на вътрешния пазар има от страна на банките. Лимитът на нов дълг за годината е 4,5 милиарда лева според записаното в бюджета, като няма специален текст дали новопоетите задължения трябва да бъдат поемани от вътрешен или външен пазар и в каква пропорция.  


Топ новини

виж още

Актуална тема