Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. ДАЗД с проверка в социалния център в Мездра след инцидента с връзването на дете

Общество

ДАЗД с проверка в социалния център в Мездра след инцидента с връзването на дете

Снимка:

Държавната агенция за закрила на детето започна проверка в Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания в гр. Мездра. Детето беше със сериозни наранявания по ръцете, след като друг потребител, който е пълнолетен го завързал за легло.

Проверката трябва да уточни какви са обстоятелствата, довели до инцидента, както и до каква степен отговаря той на изискванията и стандартите за такъв тип социални услуга.

Събраната до момента показва неглижиране от страна на социалните служители, тъй като децата са оставени без наблюдение за дълъг период от време, пише бТВ.

В хода на проверката експертите установяват, че персоналът на социалната услуга е силно стресиран от случилото се и някои служители са заявили желание да напуснат работа, което поставя услугата под риск да няма кой да се грижи за децата.

По искане на екипа в Дома, от ДАЗД са осигурили психолог, който да разговаря с потребителите и служителите.

„Държавната агенция за закрила на детето изразява своето становище за недопустимост към всички форми на насилие и нарушаване на правата на децата. Уверявам всички, че ще бъде извършена компетентна и професионална проверка на случая, както и че ще бъдат приложени правомощията ми на орган по закрила в пълна степен.“, подчерта председателят на ДАЗД д-р Елеонора Лилова, цитирана от БГНЕС.

При констатиране на нарушения и пропуски на ръководителят на Центъра ще бъде издадено задължително предписание за отстраняване на нередностите и създаване на правила за превенция на бъдещи подобни ситуации и инциденти.

До органа на управление на социалната услуга, който е кметът на община Мездра, са подготвени препоръки по отношение на действието или бездействието на служителите, допуснали насилието върху детето, по време на тяхно дежурство.   

 


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още