Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Дъждовете активираха свлачища в Смолянско, нивата на реките и язовирите са се покачили

Общество

Дъждовете активираха свлачища в Смолянско, нивата на реките и язовирите са се покачили

Снимка:

В Мадан е обявено частично бедствено положение

Дъждовете активизираха редица свлачища в Смолянско, като нивата на реките и язовирите са покачени сериозно и ситуацията се наблюдава отблизо. В Община Доспат е обявено частично бедствено положение за наводнение в село Барутин и активирани свлачища в селата Късак, Любча и Бръщен, съобщава bTV. По данни на областна управа в Смолян активизирали са се свлачищни процеси в района на Смилян. В Доспат се е свлякла земна маса на изхода за Гоце Делчев, като пътят е почти затворен.

Реките Черна и Арда имат драстично повишаване на нивата си, като 30 см остават на река Черна в Устово да прелее. Без ток е  село Мугла. В Барутин местната река е вдигнала нивото и на места прелива. Със заповед на кмета на Мадан Фахри Молайсенов е обявено частично бедствено положение за част от територията на общината. Това съобщиха от Община Мадан.

Две подпорни стени са се срутили и затворили два пътя в Мадан. До разчистването им пътните артерии остават затворени. Няма пострадали хора. В миньорския град е наводнено и котелното помещение на едно от училищата и в момента се отводнява. За улица „Туристическа“ в град Мадан има пропадане на подпорна стена; свлечена земна маса; пътят е затворен.

За улица „Родопи“ град Мадан – пропадане на подпорна стена; свлечена голяма земна маса; пътят е затворен. Общински път с. Чурка - с. Ловци – пропадане на долен скат на пътя и провокирана асфалтова настилка; пътят е затворен за движение.

Общински път с. Шаренска – с. Крайна – с. Върба – пропадане на долен скат на пътя; пътят е затворен за движение.

Други щети: Нанесени щети на пътната мрежа, провокирана асфалтова настилка, изнесени и прекъснати черни пътища, наноси от пясък и баластра, които спират проходимостта на пътната мрежа до населеното място и затварят достъпа до жилищата на живущите в посочените села и улици.

При евентуални спешни случаи е прекъснат достъпа до населените места и улици по основните пътища.

Съществува реална невъзможност населението в посочените села и улици, да бъде обслужвано с продукти от първа необходимост и невъзможност при необходимост да се предостави спешна медицинска помощ.

Щабът за координиране на спасителните и неотложни аварийно-възстановителни работи преминава в непрекъснат режим на работа. Мярката е предприета заради влошената метеорологична обстановка, възникнала в резултат на падането на обилни валежи от дъжд и наводнения от вчера.

Призовават се физически и юридически лица, разполагащи с подходяща техника да се включат в разчистването на пътищата в община Мадан за осигуряване на нормална проходимост до посочените населени места и улици, като се активират и мобилизационните групи, приложени към общинския план за защита при бедствие.

Да се работи приоритетно за спасяване на изпаднали в аварийна ситуация хора, осигуряване на достъпа до жилищата, както и на лекарства, гориво и продукти от първа необходимост.

В Рудозем реката е отнесла оптичния кабел, който захранва част от града и учениците не са могли да проведат онлайн обучението си. През последното денонощие най-много дъжд е валял в района на смолянското село Арда, където са измерени 105 л/кв.м, по данни на метеорологичната служба на Рожен.                                        

Най-малко валежи има в района на Михалково – 39 л/кв.м, а в Смолян са паднали 78 л/кв.м.                                                                                                                                            


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още