Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Деан Станчев, ВМРО: Да се наложи мораториум за придобиване по давност на имоти на училища

Общество

Деан Станчев, ВМРО: Да се наложи мораториум за придобиване по давност на имоти на училища

Снимка:

Депутатът е категорично против опитите на общините и на училищните настоятелства да се разпореждат със земеделските земи

Депутати от ГЕРБ и „Обединени патриоти“ са предложили да се въведе мораториум до края на 2022 г. за придобиване по давност на земеделски земи, които са собственост на общински и държавни училища. Това става ясно от предложени промени в Закона за собствеността, публикувани на сайта на Народното събраниe.

„Настоявам, в качеството си на народен представител от ВМРО, избран от шуменския регион, Народното събрание да приеме в спешен порядък на второ четене, предложените от нас промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, касаещи върнатите при реституцията на училищата терени“. Това пише в профила си във фейсбук депутатът от ВМРО Деан Станчев.

Той е категорично против опитите на общините и на училищните настоятелства да се разпореждат със земеделските земи, които принадлежат към общинските училища и казва, че няма да допусне подобни нередности да се случват, докато е част от 44-то НС.

„Преди време бях сезиран от ръководството на училището, за подобни опити от страна на училищното настоятелство на ОбУ „Свети Паисий Хилендарски“, гр. Плиска. Въпросното е регистрирано като частноправен субект и започна процедура по присвояване на земеделските земи, които са възстановени на училището през 90-те години. Този казус ни даде повод, и ние от ВМРО, направихме предложение за промени в ЗСПЗЗ, с които да се наложи мораториум на сделките и статутът на училищните земи да се приравни с този на държавните и общинските – т.е. да не могат да бъдат придобивани по давност“, обяснява Станчев.

По думите му справката, която са направили показва, че казусът с гр. Плиска не е единичен.

“Пред подобни проблеми са изправени десетки хиляди декари земи, които принадлежат на училищата. Законодателните промени са внесени в НС и преди дни минаха на второ четене в правната комисия. Надявам се съвсем скоро, без излишно забавяне, да бъдат гласувани и в пленарната зала, в името на справедливостта“, заявява още депутатът от ВМРО.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още