Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Делян Пеевски е един от българите в „Пандора пейпърс“

Общество

Делян Пеевски е един от българите в „Пандора пейпърс“

Снимка:

Бившият депутат от ДПС Делян Пеевски е единият българин, свързан с политиката, чието име е обявено в мащабното разследване „Пандора пейпърс“. Това заяви пред НОВА Атанас Чобанов от сайта Bird.bg, който е българският партньор в мащабното разследване. Кои са останалите български имена, трябва да стане ясно до часове.

Имена на други българи на този етап не се съобщават. От резултатите от журналистическото разследване „Пандора пейпърс“ стана ясно, че над 300 световни политици от над 90 държави укриват пари в офшорки. Сред тях са Руският президент Владимир Путин, както и чешкият Андрей Бабиш.

Съществуването на офшорните компании не е незаконно, но е неморално”, коментира темата с „Пандора пейпърс“ бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев пред НОВА .

10% от БВП на света минава през офшорни компании. Самото им съществуване е направено, за да се спестят данъци. Не да се укрият, а да се спестят. Много компании в началото използват такива данъчни райове, каквито има на различни места по света, за да използват това”, обясни той.

С тези офшорни компании всичко започна като нелоша идея за привличане на инвестиции, но след това зад тях започнаха да се появяват много мръсни. Възможно е през такава компания да влязат пари в България като чуждестранна инвестиция и човек да си купи каквото пожелае у нас без да се знае, че собственикът е именно той”, каза Милен Керемедчиев.  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема