Ден на бърбъна
На днешния ден американците честват деня на напитката, превърнала се в един от символите на САЩ.
Подобно на скоча и коняка, които трябва да отговарят на определени стандарти, както и да се произвеждат в определен географски район, бърбън е уиски, което бива наречено така, само ако е дестилирано в САЩ.
За да бъде напитка законно считана за бърбън, трябва да съдържа 51% царевица и да бъде съхранявана в нови опушени дъбови бъчви.
Бърбън трябва да се дестилира до не повече от 80% алкохолно съдържание на обем.
Името на специфичното уиски се свързва с първоначалния му географски произход – община Бърбън, щата Кентъки, която е основан през 1785 г. и е била голям производител на царевица.
Почти 2 века след началото на производството на напитката, на 4 май 1964 г. Конгресът на САЩ я признава като „отличителен продукт на Съединените щати“. Оттогава никъде другаде по света не може да се направи уиски и да бъде наречено бърбън.
„Всеки бърбън е уиски, но не всяко уиски е бърбън“
FaceBook Twitter Pinterest https://tribune.bg/bg/obshtestvo/den-na-barbana/
Коментари (0)
Добави коментар