Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Деница Сачева: Българската социална система връща децата в семействата, а не ги отнема

Общество

Деница Сачева: Българската социална система връща децата в семействата, а не ги отнема

Деница Сачева: Българската социална система връща децата в семействата, а не ги отнема - Tribune.bg
Снимка:

Тя бе категорична, че у нас няма стратегия, според която всички деца да се обявяват в риск

„Българската социална система връща децата в семействата, а не ги отнема“, заяви пред БТВ  социалният министър Деница Сачева.

„Това, което се случва в момента, е една смесица от недоверие, страхове и практически опит, който имат някои български граждани, които живеят в чужбина и механично пренасят негативния си опит в България. У нас има български модел на социална политика, който се основава на работа със семейството“, обясни Сачева.

По думите ѝ, когато има дете в риск, на първо място винаги се работи с биологичното семейство. Към крайна мярка на извеждането на детето от семейството се преминава едва тогава, когато всички останали опции не работят. Министър Сачева уточни, че винаги това става със съдебно решение.

Тя бе категорична, че няма стратегия, в която всички деца да се обявяват в риск и по думите ѝ това са несъстоятелни твърдения, които целят да засилят страховете на хората.

Относно случая в Германия, при който 7-месечно бебе бе отнето от родителите му заради съмнения за родителска небрежност, Деница Сачева обясни, че по случая работи МВнР.

„Държавата следи изключително внимателно този случай. Държавната агенция за закрила на детето, съвместно с колегите от МВнР и Министерството на правосъдието, се обмисля разработването на механизъм, с който бихме могли да подкрепяме наши сънародници, които имат проблеми със социалните системи в други държави“, поясни социалният министър.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети