Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Деница Сачева: Мярката 60/40 ще обхване всички икономически сектори, засегнати от кризата

Общество

Деница Сачева: Мярката 60/40 ще обхване всички икономически сектори, засегнати от кризата

Деница Сачева: Мярката 60/40 ще обхване всички икономически сектори, засегнати от кризата - Tribune.bg
Снимка:

Най-дългосрочните прогнози за негативно отражение на кризата отиват до 18 месеца

„В ситуацията, в която се намираме в момента, ние правим всичко възможно независимо от кратките срокове, в които трябва да обявяваме нашите решения, да правим необходимите съгласувателни процедури с работодателите и със синдикатите. Разбира се, в момента работим електронно, изпращаме всичко по имейл и получаваме становища по имейл“. Това съобщи пред БНТ министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Тя уточни, че предстои да бъде обсъден разширеният списък от икономически сектори, които ще обхване мярката 60/40.

„Никой не може да прогнозира колко време ще продължи кризата и по какъв начин ще се отрази на всички сектори на икономиката, защото онова, което е непосредствено очевидно, са секторът на туризма, на транспорта, на събитията, които се организират от различни фирми и компании, на обучителния сектор и т.н. Но разбира се, тъй като икономиката е взаимно свързана и всеки сектор е свързан с друг, вероятно това, което ни предстои, ще бъде поне до 6-8 месеца да виждаме различни ефекти на случващото се в момента“, предупреди тя.

Най-дългосрочните прогнози за негативно отражение на кризата отиват до 18 месеца.

И обясни, че в тази ситуация се опитват да предложат онези адекватни краткосрочни мерки, които да могат да направят така, че бизнесът в следващите три месеца да бъде сигурен и да не е необходимо да освобождава служителите си.

„Всеки един човек би искал да бъде сигурен за своя доход. Това, че в момента един служител не може да работи на 100%, не означава, че в бъдещ период този служител няма да работи дори извънредно, за да може да покрие съответните загуби, или от друга страна да отговори на евентуалния очакван прираст на работата“, каза Сачева.

Тя уточни, че тази мярка ще бъде за широк кръг от икономически сектори, чиито дефиниции най-вероятно утре ще бъдат обсъдени с партньорите. „Всички икономически сектори, които са засегнати от кризата”, обобщи тя.

По отношение на това защо е 60/40 тя заяви, че това е нещо много логично, нещо, което се прави и в Германия.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати