Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Сачева: По време на карантина хората могат да взимат болничен. Въпросът е това да не е самоцелно

Общество

Сачева: По време на карантина хората могат да взимат болничен. Въпросът е това да не е самоцелно

Снимка:

Въпросът с болничния по време на карантина е решен в Кодекса за социално осигуряване. По време на карантина хората могат да взимат болничен. Въпросът е това да не правят самоцелно и да не притискат личните си лекари да правят нещо, от което те нямат нужда. Това каза в отговор на журналистически въпрос министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, предаде БГНЕС.

„Всеки един български гражданин след завръщането си от чужбина, ако счита че има опасност за него или би искал да направи преглед или изследване, трябва да потърси личния си лекар“, допълни тя.

По думите ѝ гражданите заедно с личните си лекари ще могат да вземат най-правилното решение затова дали да излязат в болнични или отпуска.

По отношение на оплакването на лични лекари, че здравното министерство не им е дало инструкции как да действат в такава ситуация, Сачева коментира, че днес продължава дебатът с представители от НОИ, НЗОК и социалните партньори по темата в здравното ведомство и се очаква днес да излязат с решение как точно да се действа в такива случаи.

 Министърът заяви още,  че не може заради пандемия да се правят промени в Наредбата за отпуски.

„Няма такава необходимост на този етап. Не може да променяме наредбата заради пандемия. Това би означавало, ако има пандемия или епидемия, целият риск да бъде единствено и само за сметка на работодателите“, увери тя и изрази съжаление, че вместо да се обърне внимание и да се говори за здравната профилактика, отново в центъра на темата стоят парите.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив