Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Деница Сачева: Запазихме работните места и доходите на хората

Общество

Деница Сачева: Запазихме работните места и доходите на хората

Деница Сачева: Запазихме работните места и доходите на хората - Tribune.bg
Снимка:

Успяхме да запазим 250 000 работни места. Заедно с работните места, успяхме да запазим и доходите. Бяхме упреквани за това, че търсим самоучастие от страна на работодателите, но виждате, че в период на криза е важно не просто да запазиш работата си, но да можеш да запазиш и доходите си. Едва сега в мярката за затворени бизнеси не искаме самоучастие от страна на работодателите и даваме 80% от минималната работна заплата, но във всички мерки досега се стремим да запазим и доходите. Това каза пред bTV министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

1 400 за почти 6 000 души са заявленията по мярката 80/20. Осигурените лица в секторите, които са затворени, са общо 356 000, но дотолкова, доколкото училищата са затворени, това означава един много по-широк кръг от хора, защото имаше много родители, които трябваше да останат вкъщи, за да гледат децата си. За мярката за родители досега са кандидатствали 10 700 души, допълни министърът.

„Мерките не са универсални, но са адекватни на ситуацията и на ресурсите, с които разполагаме. Трябва да има симетрия между цели и ресурси. Не можем да си поставяме цели, за които нямаме ресурси, с които да ги обезпечим. Част от мерките като че ли все още не се познават достатъчно добре от работодателите. Има по-скоро недоверие, че няма да се получат средства, отколкото дълбоко познание на това какво реално се предлага“, обясни тя.

„Комбинацията от различни мерки, които работодател може да използва, да кажем 80/20, 80/0, каквато е последната мярка за 24 лв., заедно с кредити, заедно с грантове, които се дават по линия на Министерство на икономиката, биха могли да дадат възможност на един работодател да премине през кризата. Според мен значителна част от мерките не се познават. За мярката 60/40 още хората не знаят, че много отдавна е променена и не е тази, която действаше от март до май месец“, каза още Сачева.

Тя съобщи, че държавата прави всичко възможно, за да осигури прехраната на социално слабите, засегнати от кризата. 470 000 пакета храна ще бъдат раздадени по програмата "Топъл обяд", която обхваща 40 000 души и ще бъде удължена и през следващата година.

Ще се удължи и мярката за безлихвените кредити за физически лица, за които гарант ще е Българската банка за развитие, съобщи социалният министър.


 

Автор

Коментари (1)

Малее как лъже тази простакеса? Провалихте се яко във всичко, Пинокия!
05.12.2020 14:18 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети