Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Денков: Критиките за матурите са силно преувеличени

Общество

Денков: Критиките за матурите са силно преувеличени

Денков: Критиките за матурите са силно преувеличени - Tribune.bg
Снимка:

„Голяма част от критиките по организацията на тазгодишните изпити са силно преувеличени“, заяви пред БНТ министърът на образованието и науката акад. Николай Денков.

По думите му има свръхчувствителност по темата. Той изтъкна, че за първи път тази година МОН е организирало толкова изпити в рамките на месец, защото за първи път завършват випуски по новия закон.

„Да, имахме пропуск, който за щастие не доведе до сериозни последствия. Грешката в НВО по математика за 10 клас не беше в задачите, а в листа с формулите. След проверка се оказа, че в изпита е имало само една задача, за която е трябвало да се използва сгрешената формула. 6 минути след подаването на сигнала са изпратени вярно конвертираните формули. Затова в училищата, в които не е било удължено времето на изпита, ще дадем пълния брой точки за тази задача. В конкретния случай тези изпити не са толкова важни. Ако това се беше случило с изпита за 7 клас, това би било огромен проблем.“, каза Денков.

По думите му провеждането на изпитите след 7 и 10 клас в един и същи ден създават предпоставки за объркване, затова двата изпита трябва да се провеждат в различни дни.

Николай Денков обясни и защо според МОН разказът „Талисманът“ е подходящ за изпита за 7 клас.

„Целта на „Талисманът“ не е да е литературен шедьовър. Има конкретни изисквания към тези текстове - да не са много сложни, защото са предназначени за всички седмокласници, а не само за елитните гимназии. Предишни години сме имали критики дали разказът не е твърде сложен, така че винаги ще има критики.“, коментира още министърът на образованието.

Той защити и спорния въпрос за пожарникаря, с който не се справиха мнозинството четвъртокласници.

„Темата за пожарникаря е представена едностранно. Учениците учат какво е професия - това е част от тяхната програма. На оценяващите е казано да не приемат само отговора „професия“, приемат и че това работят, подготвени са за това, тренирани са това. Но, ако гори пожар и ние с вас отидем да го гасим, това прави ли ни пожарникари? Ако родител учи детето си, това прави ли го учител? Трябва малко по-дълбоко да се вглеждаме. За мен това е индикация, че трябва по-внимателно да подготвим децата за този тип въпроси, а не да говорим, че въпросът е безсмислен.“, обясни Денков.

По въпроса за началото на учебната година предстои дебат след края на изпитите. Николай Денков увери, че в училищата у нас има достатъчно места за всички украински деца, които пожелаят да се обучават в България следващата учебна година.


Топ новини

виж още
Актуална тема