Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Денков настоява Кацаров да промени заповедта си, за да се върнат всички ученици в клас

Общество

Денков настоява Кацаров да промени заповедта си, за да се върнат всички ученици в клас

Денков настоява Кацаров да промени заповедта си, за да се върнат всички ученици в клас - Tribune.bg
Снимка:

Темпът на пристигане на тестовете не позволява да върнем всички ученици в клас, каквато беше нашата идея. Появяват се два до три пъти по-малко. Имаме тестове само за учениците от първи до четвърти клас. Това заяви пред журналити министърът на образованието Николай Денков.

Той призова към промяна на заповедта на здравния министър. По думите му в нея е описано при какви условия могат да се върнат учениците в клас при висока заболеваемост. Това може да стане при двукратно тестване в училище.

Според министър Николай Денков има различни варианти на промяна на заповедта - през ротация, чрез еднократно тестване, чрез освобождаване на малките ученици, които в момента показват ниско ниво на заразяване, след тези седмици, които си бяха вкъщи.

„Кой е най-издържаният от гледна точка на здравните мерки - това трябва да го решат здравните експерти. Това, което ние казваме ясно е, че след 5 седмици е абсолютно неприемливо големите ученици да продължават да седят вкъщи и да не знаем кога ще се върнат обратно в клас. През цялото време по време на пандемията имаше образование, което някъде беше на високо ниво, а на някои места качеството драстично спадаше, когато се премине към неприсъствено обучение“, подчерта министър Николай Денков.

Той е категоричен, че трябва да има трайно решение на проблема.

„Системното решение, което очаквахме беше да има тестове за всички ученици, то не се реализира, сега ни трябва друго системно решение, при което всички ученици да се окажат в клас“, отбеляза Денков.

„Имаме контингент от тестове, които стоят в Регионалното управление на образованието, но изчакваме, за да видим какво ще реши Министерството на здравеопазването, за можем да ги пренасочим. Само с тези в склада нищо не можем да направим, те са прекалено малко“, подчерта министъра на просветата.

По думите му снощи са пристигнали още около 40 хиляди теста, има 89 хиляди теста в склада, като няма 200 хиляди.

„Нямаме тестовете, които ни трябват. При това положение можем да продължим да чакаме тестовете, което е абсолютно неприемливо при настоящата ситуация или да се промени заповедта така, че учениците да се върнат“, коментира още министър Денков.

Според него не трябва да се правят паралели между онлайн обучението във висшите училища и в училищната мрежа.

„Нямам съмнения, че присъственото обучение е по-качествено. Висшите училища имат по-голяма възможност да преструктурират програмата си, това става с решение на ректора“, допълни той и подчерта, че след години ще се види какъв е резултатът от дистанционното обучение.

Министерството на образованието и науката представи днес 11-ото издание на Рейтинговата система на висшите училища в България.

Тенденцията е към повишаване на чуждестранните студенти по „Транспорт“, „Корабоплаване“ и „Индустрия“. „Медицина“ и „Фармация“ са предпочитани специалности. Увеличават се научните публикации, което е основно средство за оценка на казачеството на преподавателите по целия свят, допълни министър Николай Денков.

Той уточни, че българските училища са много отворени на входа, но накрая завършват около половината от започналите първи курс.

„Българските студенти се реализират успешно по света. Митът, че българското висше образование е на ниско ниво трябва да бъде премахнат от публичното говорене, обединяването и преструктурирането на висшите училища ще продължи“, поясни още министър Николай Денков.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати