Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Денков: Не е вярно, че децата ще тръгнат от понеделник на училище

Общество

Денков: Не е вярно, че децата ще тръгнат от понеделник на училище

Снимка:

Все още се чакат т.нар. щадящи тестове, които ще се правят на децата

„Това, което се появи в медиите, че от понеделник ще тръгнат децата – не е вярно. Опитваме се да влезем в другата седмица, но е напълно възможно да отидем до 8 ноември, ако няма пълен локдаун“, заяви министърът да образованието проф. Николай Денков пред Bulgaria ON AIR.

„Не мога да кажа дата, без да е избран изпълнителя, без да е ясно каква ще е организацията, без да сме пресметнали времето, в което ще подготвим тези, които ще правят тестовете.“, коментира той.

Просветният министър обяви, че Министерството на здравеопазването е обявило обществена поръчка за спешно закупуване на 400 000 бързи антигенни тестове за учениците от 1 до 4 клас. Те ще се правят два пъти седмично.

Денков увери родителите, че те ще имат достатъчно време да направят информиран избор дали да позволят на децата си да ходят на училище. И обясни защо в момента не тече информационна кампания:

„Очакваме тестовете да бъдат един от два вида: или тези, в които с тампонче от устата детето само се тества, или от другите, в които детето се изплюва в кесийка и след това с пипетка се слага съдържанието в теста. И двата типа се използват в чужбина, разликите са в това кой взима пробата и затова изчакваме. Ако започнем да обясняваме и за двата, хората ще се объркат“, смята той.

По думите му има два принципа, по които се ръководят в МОН.

„Първият е, че за 1 до 4 клас присъственото обучение е много по-добро от онлайн обучението. Нашият фокус е да осигурим тази безопасна среда, в която родителите да се чувстват спокойни, че децата могат да влязат в клас. Вторият принцип е, че това трябва да става доброволно. Не искаме да стресираме родителите“, подчерта проф. Денков.

„Тестовете са сертифицирани продукти, минали са EMA, регистрирани са в ИАЛ след европейска регулация. Този тип тестове се използват в много среди, от там нататък е избор на родителите. Няма как да пуснем децата без тестове в училищата, защото ще имаме епидемиологични взривове на места", добави той.

По думите му, от ведомството обмислят варианти за комбиниране на присъствено и онлайн обучение с две групи ученици.

„Една от възможностите е синхронното, или хибридно обучение. Слага се подходяща техника в класната стая, но тогава детето вкъщи е по-пасивно и затова тогава трябва да има човек до него. Друга възможност е учителите след учебните часове да му обърнат внимание, но за по-кратко време. Но присъственото обучение е истинското обучение и нашият фокус е да го осигурим“, заяви още проф.Денков.

Образователният министър призова учителите да се ваксинират: „Забравете тези страхове, те са неоснователни. Дори да имате хронични заболявания, ваксините се препоръчват, защото при хроничните заболявания COVID-19 протича тежко“., завърши той.

Според заместник-министърът на образованието Мария Гайдарова е неразумно децата да се върнат на училище следващата седмица. Тя също потвърди, че се работи по няколко варианта. По думите ѝ те ще станат ясни, след като се види спецификата на щадящите тестове. Пред БТВ, Гайдарова обясни, че трябва да се изясни кой и как ще прави тестовете: „Дали в класната стая или от родителя, как ще се изхвърлят и в какви контейнери“, добави още тя.

По думите й трябва да е обезопасена средата, за да няма още повече заразени. „Засега не се обмисля затваряне на детските градини, но всичко зависи от заповед на здравното министерство“, обясни Гайдарова.  


Топ новини

виж още

Актуална тема