Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Денков: Не е ясно кога точно големите ученици ще се върнат в клас

Общество

Денков: Не е ясно кога точно големите ученици ще се върнат в клас

Денков: Не е ясно кога точно големите ученици ще се върнат в клас - Tribune.bg
Снимка:

Към момента не може да се каже конкретна дата, на която големите ученици ще се върнат в клас. Всичко зависи от това кога ще бъдат доставени безплатните тестове. Това заяви служебният министър на образованието и науката Николай Денков.

Той уточни, че пристигнат ли тестовете ще бъдат разпределени в училищата за 24 часа, а родителите ще бъдат уведомени два дни преди децата да се върнат в клас. Според Денков се обсъжда вариант на големите ученици да се правят друг тип тестове с проба от носа.

„В момента са поръчани близо 3 милиона теста, от тях са пристигнали 851 000. Към момента са осигурени тестовете за малките ученици до коледната ваканция“, допълни просветният министър.

По думите му, дали ще бъдат осигурени средства за безплатно масово тестване за следващата година зависи от разпределението на средствата в Бюджет 2022, а тестването на учениците ще бъде прекратено, когато заболеваемостта в областта, в която живеят, спадне до под 250 на 100 000.

Министър Денков изтъкна, че към момента масовото тестване показва много малко заболели заради факта, че децата са прекарали предишните седмици вкъщи. По думите му скока на заболеваемостта сред учениците в първия месец от учебната година е доказало, че ако не се прилага масовото тестване, ще се върнем на същата ситуация и ще създадем предпоставки за епидемичен взрив. Отчитането на тестовете трябва да стане от 15 от 30 минути след взимането на първата проба и това не позволява тестването да става вкъщи, допълни образователния министър.

Просветният министър припомни, че паралелките няма да бъдат карантинирани при положителен резултат от бързите тестове в клас. Карантина ще се налага само, ако този резултат бъде потвърден в лаборатория от ПСР.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати