Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Денков: При влошаване на ситуацията има много възможности за гъвкава организация в училищата

Общество

Денков: При влошаване на ситуацията има много възможности за гъвкава организация в училищата

Денков: При влошаване на ситуацията има много възможности за гъвкава организация в училищата - Tribune.bg
Снимка:

„Ако няма рязко влошаване на епидемичната обстановка, учебната година ще започне навсякъде на 15 септември присъствено. При влошаване на ситуацията има много възможности за гъвкава организация в училищата”. Това заяви министърът на образованието Николай Денков пред НОВА.

„Има директори, които могат да решат, ако има възможност, обучението да бъде на 2 смени - сутрин и следобед, като 50% от децата да са вкъщи. Има директори, които казаха, че са готови и на хибридна форма – 50% - в клас, 50% – вкъщи и се сменят през седмица. Директорите ще имат свобода да решават”, каза още той.

„Това, което сме поставили като условие, е при електронно обучение, ако не е всичко затворено, да има не повече от 50% от децата в училище”, добави ресорният министър.

„Когато децата имат някакви симптоми, те ще бъдат веднага тествани и изолирани, ако се окаже, че са заразени с COVID-19, посочи още министърът на образованието.

„Ако имаме рязко покачване на процента на заразени ученици, тогава това училище ще бъде затваряно. Нашата задача е да държим максимално отворени училищата, да има максимално присъствено обучение, но без да подлагаме на риск здравето на учениците и учителите”, категоричен бе той.

 На въпрос ще има ли тържества за първия учебен ден, Николай Денков отговори: „Ако нещата изглеждат така, както са днес – ще има навсякъде”.

„Не ме притеснява откриването – то се прави на открито, в дворовете, може различните випуски да не се засичат. Това не е проблем. Проблемът е след като децата влязат в клас как ще се развият нещата – ще се спазват ли мерките, каква е ситуацията в конкретния град”, добави той.

„С експертите в здравното министерство имаме консенсус, че можем да освободим малко мерките за малките деца от 1 до 4 клас. Обсъждаме дали маските за тях да бъдат само в междучасията”, посочи министърът на образованието.

По думите му, ако има влошаване на ситуацията, до последно в присъствена форма ще останат да учат най-малките. „Тези, които имат важни изпити – 7-ми и 12-ти клас ще ги задържим по-дълго в училище”, каза Денков.

„Ако в училището има масова нагласа на родителите, в момента границата е 90%, тогава децата ще се тестват, за да имаме ясна индикация, че училището е безопасно. Ако съгласните родители са по-малко, става безсмислено. Децата ще се тестват ежеседмично. Обсъждаме варианти как точно ще става това”, посочи още той.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети