Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Денков: Учителите без зелен сертификат могат да преподават дистанционно

Общество

Денков: Учителите без зелен сертификат могат да преподават дистанционно

Снимка:

Учителите без зелен сертификат могат да преподават дистанционно, коментира пред БТВ министърът на образованието Николай Денков по повод обсъжданите нови по-строги ковид мерки у нас.

„Идеята за задължителен зелен сертификат е новият елемент в мерките и той идва като предложение от Министерството на здравеопазването, което в настоящата ситуация с пика на четвъртата ковид вълна трябва да бъде подкрепено“, смята Денков. По думите му 36% от учителите са ваксинирани, а 20% са преболедували коронавирусна инфекция. Проблемът при втората група учители е, че нямат регистриран PCR тест, което прави трудно определянето на датата, на която са се заразили.

Просветният министър увери, че ще повдигне пред Министерството на здравеопазването темата за признаването на антигенните тестове като основание за издаване на зелен сертификат. Все още не е уточнен и въпросът кой ще покрие разходите за тестове на учителите, които не са ваксинирани и преболедували, тъй като министерството на образованието няма бюджет за това. Поради това от МОН настояват за едномесечен период за въвеждането на новите мерки.

Според министър Денков въвеждането на зелен сертификат може да доведе и до отлив на педагози, но това ще бъде временно, защото и мерките ще бъдат временни, докато броят на заразените и хоспитализираните спадне.

„Ако новите мерки в училищата влязат в заповед на здравния министър, контролът по тяхното спазване вече ще бъде и на здравните власти, докато сега за това съблюдават от инспекторатите на МОН. В този случай вече и носенето на маска ще бъде задължително и вече няма да бъде „насока“, потвърди Денков. Според него 20% отсъстващи деца или 30% карантинирани паралелки са основание за преминаване в дистанционно обучение.

„За нас общинските нива са изключително важни, защото на много места няма карантинирани. Планът на Министерството на здравеопазването е индикативен за това как да се действа изцяло за страната при различните нива на заболеваемост. Кога да се спира зависи не само от бройката, но и доколко са пълни болниците и доколко е натоварена здравната система“, посочи просветният министър. По негова информация най-много карантинирани ученици има във Видин - 3,06%, докато в други области процентът е под 1.  


Топ новини

виж още

Актуална тема