Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Депутатите отхвърлиха ветото на президента върху Закона за устройство на територията

Общество

Депутатите отхвърлиха ветото на президента върху Закона за устройство на територията

Снимка:

Държавният глава изрази несъгласие с промените в предназначението на сгради

Депутатите отхвърлиха ветото на президента върху Закона за устройство на територията /ЗУТ/.

Държавният глава наложи вето на законопроекта на 5 февруари поради несъгласие с промените в предназначението на сгради, които според него намаляват защитата на правата на гражданите и юридическите лица. С промените в ЗУТ, например, се въвежда възможност за съдебно обжалване на общите устройствени планове, но според президентското вето тази възможност е необосновано ограничена както по време, така и от гледна точка на кръга оправомощени субекти. Новите промени ограничавали срока за обжалване до 14 дни от обнародването в „Държавен вестник“ на акта за одобряването или приемането на общия устройствен план, а право да обжалват имали само собствениците на недвижими имоти, непосредствено засегнати от неговите предвиждания.

"Само Епархийският съвет на арменската църква не е застанал срещу Закона за устройство на територията", коментира социалистът Манол Генов по време на дебата. Според него ветото на държавния глава е предизвикано от възражението на Камарата на архитектите, от Камарата на инженерите и от проектантските браншови организации. Социалистът попита какво означава „да се даде шанс на текста“ и дали това означава да се пробва и ако се сгреши, да се отмени.

"Президентът не отрича по принцип тези текстове в мотивите си. Просто държи те да бъдат поставени на по-широко обществено обсъждане. Казахте добри думи за браншовите организации, но не се съобразихте с текстовете, по които те възразяваха", обърна се към колегите си от мнозинството Манол Генов.

Председателят на парламентарната комисия по регионално развитие и депутат от ВМРО Искрен Веселинов подчерта, че промените в областта на градоустройството са много сериозни. Той отбеляза, че ветото е на четири текста от закона, които не са фундаментални - от 98 параграфа общо, а и самият президент казва, че подкрепя развитието на законодателството в тази сфера, защото чрез този закон са направени важни промени, които облекчават живота на хората и няколко десетки административни “безумия” са прекратени. По думите му текстовете, върху които е наложено вето, били в посока на това дали трябва да има изградена инфраструктура, когато ще се строи. От друга страна в някои случаи общината е поставена пред свършен факт, когато блокът вече е построен, парите са взети и хората живеят в калта.

"За" повторното приемане на промените в ЗУТ гласуваха 122 народни представители, "против" бяха 57 и един се „въздържа", с което законопроектът бе изпратен на президента за обнародване в „Държавен вестник“.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още