Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Депутатите приеха окончателно промените в Закона за БЧК

Общество

Депутатите приеха окончателно промените в Закона за БЧК

Снимка:

Одобрена бе и държавна субсидия от 35 евро за всяка седалка на чартърен полет към страната с цел туризъм

Парламентът прие на второ четене промените в Закона за Българския червен кръст /БЧК/.

С новите текстове се дава правна възможност за учредяване на безвъзмездно право на строеж в полза на БЧК за трайно задоволяване на обществени потребности. Възможността ще важи за имоти публична или частна държавна собственост.

Идеята на законопроекта е да се даде зелена светлина за създаването на Европейски център за подготовка и обучение на специалисти по бедствия, аварии и катастрофи с капацитет до 1200 души, както и изграждането на регионален склад за бедствена готовност и учебно заведение за обучението на парамедици.

С гласуваните промени в Закона за БЧК депутатите направиха промени и в други закони. Така парламентът прие и предложението на лидера на НФСБ Валери Симеонов, което касае държавната субсидия за туроператори.

Съгласно текста две години след отмяната на извънредното положение Министерството на туризма ще предоставя на туроператори държавна субсидия в размер на 35 евро за всяка седалка от максималния пътнически капацитет на самолета за всеки полет. Разпоредбата ще касае тези туроператори, които използват въздушни превозвачи с валиден оперативен лиценз за изпълнение на чартърни полети до Република България с цел туризъм.

Депутатите решиха още субсидията да се отпуска за всяка седалка, заета от лице, ползващо туристическа услуга в Република България, само за полети с капацитет не по-малко от 100 места.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема