Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Депутатите гласуват законопроекта за домашното насилие

Общество

Депутатите гласуват законопроекта за домашното насилие

Депутатите гласуват законопроекта за домашното насилие - Tribune.bg
Снимка:

Предвиждат се специална защита от домашното насилие, затвор за психотормоз в семейството

Парламентът ще разгледа на първо четене промените в Наказателния кодекс (НК), насочени срещу домашното насилие. 

Измененията са внесени от председателя на парламента Цвета Караянчева и група народни представители от ПГ на ГЕРБ.

Целта на измененията е да гарантира адекватна и всеобхватна наказателноправна защита от всякакви актове на насилие над жени, включително домашно насилие. С текстовете се инкриминират всички форми на домашно насилие, сред които и психическото насилие. За психическия тормоз се предвижда до 5 години лишаване от свобода.

Промените в НК целят да се гарантира неприкосновеност на личността. За закана и създаване на страх в домашни условия се променя параграф 7 от НК, за психологическото и вербално насилие, крещене, тормоз и лишаване на жертвата от средства за препитание – параграф 8. Промените в параграф 9 пък дават възможност при системно упражняване на насилие в домашни условия, полиция и близки да се самосезират.

Министърът на правосъдието Цецка Цачева обяви преди седмица, че министерството подкрепя текстовете като навременни и необходими. Тя подчерта, че с тях квалифицираните състави на убийство в НК се допълват със случаите при ескалация на домашното насилие.

„Досега в НК не са включени насилствените действия срещу бивши или настоящи съпрузи. Считаме, че правилно законодателят е приел, че насилието срещу съпрузи ще се наказва по-тежко“, допълни тогава правосъдният министър.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети