Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Депутатите приеха увеличение на данъка на стари коли

Общество

Депутатите приеха увеличение на данъка на стари коли

Депутатите приеха увеличение на данъка на стари коли - Tribune.bg
Снимка:

Менда Стоянова: Крайно време е да решим дали искаме чист въздух, или да сме пазар втора употреба за коли в Европа

С 95 гласа „за“, 3 „против“ и 31 „въздържали се“, НС прие на първо четене промените в Закона за корпоративно подоходно облагане/ЗКПО/.

Председателят на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова обясни, че с промените се въвежда коренно различен начин за определяне на данъчната основа за данъка на МПС. Досегашният имуществен компонент, който се определя на база мощността на автомобила и неговото изхабяване се допълва с един екологичен компонент. В резултат за по-старите коли, който са с евро сертификати под Евро 3, ще имат утежнение в данъка за сметка на по-новите с евросертификати 5 и 6.

По повод отрицателния вот на депутата от БСП Иван Иванов и позицията му, че промените в ЗКПО ще доведат до ново обедняване на българите, Менда Стоянова коментира, че за някои стари автомобили увеличението на данъка ще е с 5-6лв.

„Като общество е крайно време да решим дали искаме да се тровим от този въздух, дали да даваме повече и повече пари за здраве и дали да продължим да се превръщаме в пазар втора употреба на колите на Европа. Да толерираме това с данъчни закони, ми се струва неправилно“, обясни председателката на бюджетната комисия в парламента.

Във връзка с данъка на имотите Менда Стоянова поясни, че промените не са новост, а са част от усилията на администрацията да се облагат справедливо собствениците на имоти в страната. Досега някои от тях са декларирали жилищата си в различни градове като основни и са получавали по 50 на сто намаление за всяко едно от тях. С промените отстъпката ще се ползва само за едно жилище.

Предвижда се промените в ЗКПО да влязат в сила от 1 януари 2019г.

Автор: Моника Гаджанова  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още