Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Десислава Танева: До края на годината ще бъдат разплатени 1,7 милиарда лева на земеделските стопани

Общество

Десислава Танева: До края на годината ще бъдат разплатени 1,7 милиарда лева на земеделските стопани

Десислава Танева: До края на годината ще бъдат разплатени 1,7 милиарда лева на земеделските стопани - Tribune.bg
Снимка:

България има три много важни успеха в европейски план в областта на земеделието, посочи земеделският министър

До края на годината ще бъдат разплатени 1,7 милиарда лева на земеделските стопани. Това заяви в Кнежа министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева.

На среща със сектора стана ясно, че по мярката за обезщетения заради коронавируса могат да кандидатстват всички земеделски производители и преработватели.

Тя обясни, че това е станало възможно след инструментите, които са били предоставени от Европейската комисия.

„Измененията на Регламент 13/05, който допусна да програмираме мярка COVID. Второ – възможността, която Европейската комисия предостави: да прехвърлим бюджет от Програмата за развитие на селските райони 2021 към директните плащания. По абсолютно единодушно решение на всички представители направихме това – 70 млн. евро повече по директните плащания“, отбеляза Танева.

На срещата със земеделските стопани от региона министър Десислава Танева посочи, че 2020 г. е най-тежката за земеделския сектор заради голямата суша. За първи път са засегнати добивите на близо 1 000 000 дка.

„В няколко области, около 6, основно в Източна България, сушата на практика предизвика невиждани поражения до момента и добивите са на рекордно ниски нива. Извън това, за първи път пропадане от суша, основно зърнено-житни култури, имаме близо 1 млн. дка. Това никога не се е случвало досега“, заяви тя.

Тя увери, че има държавна помощ и още есента ще бъдат обезщетени всички, които имат 100% пропаднали площи.

По думите й тази допълнителна подкрепа не може да компенсира щетите в Източна България. Вече има оперативни данни за приключилата жътва на пшеницата, посочи Танева.

Десислава Танева заяви още, че сектор „Зърнопроизводство“ е най-конкурентоспособен и устойчив, но тази година ще работи на загуба.  

„В интерес на истината тази година особено за Източна България ще бъде годината, в която те ще продължат да развиват дейността си благодарение на финансовата стабилност и устойчивост, която са натрупали в годините“, уточни тя.

Земеделският министър добави, че с помощта на Държавен фонд „Земеделие“ ще се помогне на земеделците за следващата сеитба.

По думите й до 25 лв. на дка фондът кредитира за торове и семена за сеитбата.

Министър Танева коментира и при каква ситуация би подала оставката:

„Това наистина  е въпрос на политически акт на партията, която представлявам, която в крайна сметка ме е предложила и мнозинството е гласувало да бъда преизбрана“.

България има три много важни успеха в европейски план в областта на земеделието, стана още ясно от думите на Танева.

„Първо: успяхме в преходния регламент за 2021 година да защитим оставането на националната преходна помощ за България, възможността да плащаме на животните и на тютюна. Когато влязохме в мандат, това беше изключено от дебат. Ние възстановихме този дебат. Извън това, на финала успяхме в Европарламента да мине гласуването за това земеделските стопани, които отпаднаха след предефинирането на необлагодетелстваните райони да получат повторно плащане от 25 евро на хектар. Най-големият ни успех е гласуването в Европейския парламент беше изменението на Регламент 13/05, който позволи да се програмира COVID мярката. И други страни ще се възползват, това е инициатива на България“, припомни тя.

Земеделския министър сподели, че оттук насетне предстои дебатът по финализиране на регламентите за новата Обща селскостопанска политика, както и приключването на Националния стратегически план.

„Нашият работен срок за първия драфт на Националния стратегически план е края на тази година“, заяви тя с надеждата сроковете да бъдат изпълнени.             


 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети