Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Десислава Танева: До три домашни свине в задните дворове

Общество

Десислава Танева: До три домашни свине в задните дворове

Снимка:

В момента по наредба могат да се гледат до 5

Не може всяко лично стопанство да е с развъдна дейност, подчерта след парламентарен контрол земеделският министър Десислава Танева.

„В момента по наредба могат да се гледат до 5 свине в стопанство тип заден двор. Тази бройка ще свалим на три, за да повишим нивата на биосигурност и да намалим епизоотичен риск“, категорична е министър Танева.

По думите ѝ за всички домашни прасета трябва да имат мерки за биосигурност, които са по силите на личните стопанства и домакинствата. В тази връзка министерството работи върху нови мерки за биосигурност в трите вида стопанства – лични, семейни ферми и индустриални стопанства, за да се избегне бъдещо разпространение на Африканската чума по свинете /АЧС/.

„Каква е нашата цел? От следващата година всяка домашна свиня в България да е с мерки за биосигурност“, изтъкна земеделският министър.

Десислава Танева уточни още, че у нас вече се наблюдава драстично намаление на активните огнища на АЧС, което според нея се дължи на депопулацията.

„Приключват мерките и в последното огнище Голямо Враново. Това е заболяване, за което няма открито лечение и това е най-тежкото изпитание. По данни от вчера остават 1000 свине майки и 3600 подрастващи. Информирали са ме, че в понеделник следва да приключат“, допълни министър Танева.

Тя напомни, че резервоарът на заболяването АЧС са дивите свине. Във връзка с откриването на ловния сезон се подготвят и мерки за ловците относно поддържането и спазването на хигиена с цел превенция и неразпространение на АЧС.  

 


Коментари (1)

Стела По 3 скопени свине герберастки ,през половин метър в задния двор на затвора.
05.09.2019 23:19 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема