Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Десислава Танева: Около 70 000 дка земи са засегнати от градушките

Общество

Десислава Танева: Около 70 000 дка земи са засегнати от градушките

Десислава Танева: Около 70 000 дка земи са засегнати от градушките - Tribune.bg
Снимка:

Действа държавна помощ за компенсиране на напълно пропаднали площи, обясни министърът на земеделието

Около 70 000 дка земи са с поражения от градушки, в момента действа държавна помощ за компенсиране на напълно пропаднали площи. Това заяви на брифинг министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева. Тя бе заедно с вътрешния министър Младен Маринов, с който направиха оглед на място на щетите, причинени от интензивните валежи в района на Свищов.

„В района, в който се намираме, паднаха градушки, после и дъжд. Екипи на областните дирекции по земеделие и в момента са на място за обследване на площите. Единственото, което веднага мога да кажа на земеделските стопани, е, че след оттичането на водата ще бъде направено обследване на площите. Действа държавна помощ за компенсиране на напълно пропаднали площи, като компенсацията е по-добра, когато има застраховане на тези площи“, заяви министър Танева.

Голяма част от землището на Морава е под вода и там щетите ще бъдат големи, допълни тя.

 „Взехме решение за отварянето на тази помощ с 4 млн. лв. бюджет, като изплатихме вече обработените протоколи, които бяха за миналата година. До юни се очаква всички земеделски стопани да бъдат компенсирани“, обясни още земеделският министър.

Танева обясни още, че практиката досега е показала, че обезщетенията не са надхвърляли 2-2,5 милиона лева и заделените в момента 4 милиона лева ще бъдат достатъчни да покрият щетите от градушките.

Тя заяви, че това, което може да направи държавата за земеделските стопани в най-спешен порядък, е било извършено.

„В момента е в ход кампанията за заявяване на площи за подпомагане – на 23 май приключваме без санкции, а след това тече срокът за санкции. Имаме подадени около 107 000 заявления. Площите, които се заявяват за подпомагане, са около 38 млн. дка в цялата страна“, коментира тя.

„Последните събития, включително и тук в село Морава са на територии, в които няма покритие на противоградовата защита. Противоградовата защита, която действа в момента, обхваща около 17 милиона декара общо от близо 50 милиона обработваеми площи, 38 милиона от които се подават за подпомагане“, посочи още тя.

По думите ѝ  противоградовата защита продължава да се изгражда.

Андреа Драганова

 


 

Автор

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети