Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Танева: Язовир „Тича“ може да осигури питейно-битовото водоснабдяване за следващите две години

Общество

Танева: Язовир „Тича“ може да осигури питейно-битовото водоснабдяване за следващите две години

Танева: Язовир Тича може да осигури питейно-битовото водоснабдяване за следващите две години - Tribune.bg
Снимка:

През 2019 г. от язовира не са подавани водни маси за енергодобив, увери земеделският министър

Обемът на язовир „Тича“ може да осигури питейно-битовото водоснабдяване през следващите две години и няма да бъдат наложени ограничения за напояването през 2020 г., увери на парламентарен контрол министърът на земеделието Десислава Танева.

„От прогнозния разход за питейно-битово водоснабдяване, екология и напояване, ограничение по отношение на водоподаване и обезпечаване на напоителен сезон 2020 г. няма да бъдат наложени. При възникване на такава необходимост „Напоителни системи“ ЕАД, клон Шумен може да осигури алтернативен водоизточник за напояване от язовир „Шумен“, обясни министър Десислава Танева в отговор на питането на проф. Светла Бъчварова от БСП.

По думите ѝ във всички данни към момента поливният сезон е осигурен.

„21 комплексни и значими язовири, публична държавна собственост, са с предоставени права за управлението на министерство на земеделието, в това число и язовир „Тича“. На „Напоителни системи“ ЕАД е възложено да изпълняват функциите на оператор на язовирните стени. Язовир „Тича“ осигурява водни обеми за питейно-битово водоснабдяване на градовете Шумен, Велики Преслав, Търговище и още няколко други населени места на територията на област Шумен“, поясни министър Танева.

Тя уточни, че към 3 февруари тази година наличният обем в язовира е 167. 653 млн. кубични метра, като съответно наличният полезен обем е 127.653 млн. кубични метра. Мъртвият обем на язовира е 40 млн. куб. метра. „Намаленият воден обем на язовир „Тича“ се дължи на липсата на снеговалежи и на малкото количества валежи в цялата водосборна област. В месечния график на МОСВ за месец януари 2020 г. са предвидени водни количества за питейно-битово водоснабдяване 3.2 млн. куб. метра“, допълни министър Танева. Тя увери, че ползваните количества са 2.9 млн. кубични метра за питейно-битово водоснабдяване и 221 хил. куб. метра за осигуряване на минимално допустимото ниво в река Камчия.

„Поради трайното засушаване общият приток в язовира за миналата година е 32 млн. куб метра, което е близо до прогнозния приток за много суха година. През 2019 г. от язовир „Тича“ не са подавани водни маси за енергодобив“, изтъкна пред депутатите земеделският министър.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати